НОВИНИ

Белгийски военни протестираха срещу пенсионните планове на правителството

Между 8000 и 10 000 души, основно военни и техните близки, протестираха днес в Брюксел срещу решението на белгийското правителство да увеличи пенсионната възраст на военните. Протестното шествие беше белязано от инциденти с полицията.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:28, 15.11.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
белгийски военни протестираха пенсионните планове правителството

В Белгия има 30 000 военни. Те нямат правото да протестират и могат да организират протести само през своите почивни или празнични дни. Ето защо днешният протест беше организиран в празничен ден. В Белгия 15 ноември е Празник на белгийския крал.

Когато протестният кортеж днес стигна до улицата с министерството на отбраната, достъпът до която беше преграден от полицейски кордон, част от протестиращите спряха. Но други с маскирани лица започнаха да хвърлят различни предмети по силите на реда, които трябваше да използват сълзотворен газ и водно оръдие, за да ги разпръснат. Сред хвърлените предмети беше и лимон, превърнал се в символ на протеста, защото военните се отъждествяват с изстискан до край лимон, така че да бъде изцедена от него и последната капка.

Правителството на Белгия иска прогресивно увеличаване на възрастта за пенсиониране за военните, която сега е 56 години и която през 2030 г. би трябвало да стане 63 години. Мярката е представяна от десноцентристкия кабинет като полезна и необходима, предоставяща възможност за отговор на социалните предизвикателства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Погба влезе в учебниците
Погба влезе в учебниците
Бобовите култури - част от здравословното хранене
Бобовите култури - част от здравословното хранене