НОВИНИ

Белгийските избиратели наказаха партиите във властта

Традиционните партии в Белгия отчитат значителна загуба на подкрепа след вчерашните избори за местна власт, отбелязват наблюдатели, цитирани в местни медии.

bnt avatar logo
от БТА
11:02, 15.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
белгийските избиратели наказаха партиите властта

Страната е ясно разделена на две, като в Брюксел и Валония се наблюдава повишена подкрепа за комунистите от Белгийската работническа партия, а във Фландрия се разраства мощта на крайните националисти от Вламс Беланг.

Зелените партии получават най-голям тласък с десетина процента ръст и стават втора политическа сила на много места.

Данните показват, че партията Реформаторско движение на премиера Шарл Мишел губи гласове, също както и мандатоносителят Нов фламански алианс - за пръв път от неговото основаване през 2001 година. Въпреки опасенията, партията Ислям получава едва 1,8 на сто подкрепа и губи досегашните си представители в местната власт.

Хората имат видима нужда от нещо различно, от радикализация, от ясни послания и конкретни житейски проекти, коментира в. "Соар".

Изданията на групата "Сюд прес" отбелязват, че вчерашните избори в Белгия са потвърдили посоката, в която поеха други европейски страни в желанието за коренна промяна.

"Дерниер йор" отбелязва, че отсега се вижда колко трудни ще бъдат преговорите за съставянето на следващото федерално правителство след изборите догодина на фона на завоя в крайно дясно на Фландрия и крайно ляво във Валония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от ЕС ще обсъдят резултатите от референдума в Македония
Външните министри от ЕС ще обсъдят резултатите от референдума в Македония
Премиерът Борисов поздрави патриарх Неофит по случай рождения му ден
Премиерът Борисов поздрави патриарх Неофит по случай рождения му ден