НОВИНИ

Белгийските власти са по-близо до разкриването на 28 серийни убийства

Властите в Белгия са на път да постигнат пробив в разследването на група за 28 серийни убийства. Така наречените "убийци от Брабант" е престъпна група от 80-те години на миналия век - след жертвите им има и няколко деца. Министърът на правосъдието на Белгия призна, че години наред разследването е манипулирано заради предполагаеми контакти на престъпниците с висши полицаи и политици.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:53, 25.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Наричат ги "убийците от Брабант" или "бандата от Нивел" - тежко въоръжени, маскирани престъпници, които в продължение на години тероризират Белгия. Те нападат супермаркети, убивайки случайни клиенти и съзнателно провокират полицията. Последното им кърваво нападение е през 1985 година в белгийския град Алст. На паркинга пред магазина, пред очите на 9-годишно момче убиват майка му, баща му и по-малката му сестра, а него прострелват. Друго момче - 15-годишният тогава Божидар Джуровски, също вижда как убиват баща му.

Божидар Джуровски-младши - жертва на убийците от Брабант: Изведнъж баща ми извика да легна на земята и аз го направих. Тогава усетих, че съм ранен, но успях да видя лицето на човека, който стреля срещу нашия микробус.

По-късно при посещение на полицията в Алст, Божидар разпознава в един от полицаите убиеца на своя баща, но не посмява да каже. Преди няколко дни стана ясно, че преди да умре, бивш служител на реда от Алст е признал пред брат си, че е бил част от бандата от Нивел, с прозвището Гиганта.

"На смъртното си легло той ми каза, че е бил част от бандата от Нивел. Не ми даде повече информация, мисля, че искаше да ме предпази".

Смята се, че бандата е действала по поръчка на висши полицаи и политици, целящи да дестабилизират страната и да предизвикат държавен преврат. Намесен е дори един от белгийските премиери от онова време - Пол Ванден Буйнантс. Повече от 30 години няма никакъв напредък в разследването.

Кун Хеенс - министър на правосъдието на Белгия: "Имало е опити за манипулиране. Няма да кажа какви точно, това не е важно сега. Но много от нещата при разследването остават загадка".

Сега близките на жертвите, а и всички белгийци се надяват кървавите събития от 80-те години най-после да бъдат разкрити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонт в пет учебни заведения в Русе
Ремонт в пет учебни заведения в Русе
Красимир Вълчев: За съжаление ученическите раници са тежки
Красимир Вълчев: За съжаление ученическите раници са тежки