НОВИНИ

"Белгийският крал" ще представи България на кинофестивала във Венеция

"Белгийският крал" ще представи България на 73-ия кинофестивал във Венеция. Нина Николина и Валентин Ганев ще минат по червения килим за световната премиера на филма на 3 септември, съобщават от "София филм фест".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:14, 29.08.2016
Чете се за: 01:06 мин.
Още
белгийският крал представи българия кинофестивала венеция

С "Белгийският крал" страната ни се завръща в основните програми на най-стария кинофестивал в света. Последното родно участие в основен конкурс е през 1990 г., когато "Единственият свидетел" на Михаил Пандурски спечели две награди. През последните години българското кино имаше успешно представяне във Венеция с "Отчуждение" на Милко Лазаров (две награди в програмата "Венециански дни") и "Банат" на Адриано Валерио (участие в "Седмица на критиката").

Копродукцията на Белгия, Холандия и България "Белгийският крал" участва във втората основна конкурсна програма - "Orizzonti" ("Хоризонти" - венецианския еквивалент на "Особен поглед" в Кан и "Панорама" в Берлин). В конкурса са 20 пълнометражни и 16 късометражни филма. Председател на международното жури е френският режисьор Робер Гедигян ("Снеговете на Килиманджаро").

"Белгийският крал" е провокиран от статия във в."Таймс" за премеждията на естонския президент, който след изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутъл пътува с кола от Истанбул до Талин през Балканите. Подобна във филма е и съдбата на белгийския крал Николас Трети, който поради слънчева буря трябва да стигне по суша от Истанбул до разпадащата се белгийска федерация, преминавайки инкогнито с антуража си балканските държави.

Филмът е заснет почти изцяло в България. Нина Николина играе българска народна певица, която спечелва сърцето на краля, а Валентин Ганев е зам.-шефът на турските тайни служби, натоварен с мисията да върне краля в Истанбул.

Художник на филма е Сабина Христова, художник по костюмите - Ека Бичинашвили, гримът е дело на Петя Симеонова, а изпълнителни продуценти са Светла Цоцоркова и Надежда Косева ("Фронт филм").

Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. "Белгийският крал" е продукция на Bo Films (Белгия - Фландрия) в копродукция с Entre Chien et Loup (Белгия - Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Финансиран е с подкрепата на Flanders Audiovisual Fund / Film Fund (VAF) of Flemish Cultural Affairs Minister Sven Gatz, българския Национален филмов център, програмата "Медиа" на Европейския съюз и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нахлуване и пожар в Института по криминология в Брюксел
​Нахлуване и пожар в Института по криминология в Брюксел
 Промени в Семейния кодекс ще облекчат процедурата по осиновяване
Промени в Семейния кодекс ще облекчат процедурата по осиновяване