НОВИНИ

Белгийският премиер организира среща на 12 европейски лидери

Белгийският министър-председател Шарл Мишел организира тази вечер среща на 12 европейски лидери, сред които канцлерът Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон. Сред поканените на вечерята е и премиерът Бойко Борисов. Разговорите са в навечерието на неформалната среща на върха на 27-те европейски лидери утре в Брюксел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:53, 22.02.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Европейският съвет или лидерите на държавите членки са тези, които предлагат кандидати за поста председател на Европейската комисия. Идеята е те да се съобразяват и с резултатите от изборите за Европейски парламент. Следващите европейски избори са през 2019 г., така че тогава тряба да се избере и наследникът на Жан-Клод Юнкер. Последната дума в избора има Европарламентът, който гласува предложените от Съвета кандидатури.

Принципът на водещите кандидати, станал известен с немския термин "Spitzenkandidaten" беше въведен при предишните европейски лидери през 2014 година. Тогава европейските политически семейства излъчиха по един водещ кандидат за поста. За Европейската народна партия това беше Жан-Клод Юнкер, за социалистите - Мартин Шулц, а за либералите - Ги Верхофстат. Най-много евродепутати гласуваха за Юнкер, защото Европейската народна партия спечели най-много гласове и в момента е най-голямата европейска политическа сила.

Комисията и парламентът предлагат принципът на "водещия кандидат" да се прилага и догодина при избора на наследник на Юнкер. Отпорът обаче идва от френския президент Макрон, чиято партия "Република, напред" все още не принадлежи към никоя от големите европейски политически семейства, т.е принципът на водещия кандидат не играе в негова полза. Предстои да видим дали Макрон ще успее да защити позицията си пред останалите европейски лидери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи джаз концерт в историята на Саудитска Арабия
Първи джаз концерт в историята на Саудитска Арабия
Преди финала на Берлинале - кои са фаворитите?
Преди финала на Берлинале - кои са фаворитите?