НОВИНИ

Белгийският скандал „Богатите срещат красивите“

Прокуратурата в Брюксел започва разследване срещу сайт за набиране на компаньонки сред студентки. Сайтът за запознанства „Богатите срещат красивите“ призовава момичета между 18 и 26 години да си помагат в следването, като се срещат с по-възрастни мъже. В големите градове рекламата на скандалния сайт на обществени места беше забранена.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:15, 30.09.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

В началото на академичната година в големите университетски градове в Белгия се появиха камиони с реклами на сайта „Богатите срещат красивите“. Посланието към студентките е да подобрят начина си на живот, като се срещат с по-възрастни, богати мъже. Полицията задържа един от камионите, а властите забраниха рекламата на обществени места.

Франсоа Дюбуисон, професор по международно право в Свободния университет в Брюксел: Първо, плакатите са много сексистки. Второ, посланието съдържа много клишета за богатите и зрели мъже, които биха проявили интерес да се срещат с млади и красиви студентки. Но има и още едно измерение - някой се опитва да се възползва от несигурната ситуация на някои студентки, като ги насърчава към определена форма на проституция.

Зад сайта „Богатите срещат красивите“ стои норвежка фирма, регистрирана в Малта. Прокуратурата в Брюксел започна разследване и призова изпълнителния директор да се яви на разпит. Обвинението е „подтикване към проституция чрез реклама на публични места“. Комисията по етични въпроси в Брюксел също ще се занимава със случая през следващата седмица.

Вивиан Тейтелбаум, политик, президент на Белгийския съвет на жените: Трябва да има много силна реакция срещу тази кампания. Не трябва да си позволяваме общество, в което тези хора да създават нашето бъдеще - в Брюксел, в Белгия и където и да било по света. Не трябва да допускаме тези жени и момичета да стават жертви и да попаднат в този капан.

Според някои белгийски политици обаче дебатите за и против скандалния сайт, са всъщност реклама за него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пети панаир на занаятите в Перник
Пети панаир на занаятите в Перник
Балет Арабеск празнува тази вечер 50-годишен юбилей
Балет Арабеск празнува тази вечер 50-годишен юбилей