НОВИНИ

​Забуксува ли делото за екстрадицията на Цветан Василев?

В пряко включване от Белград нашият специален пратеник Иво Никодимов направи коментар за делото за екстрадицията на Цветан Василев, след като вчера Висшият съд го отложи за 16 март.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:07, 25.02.2016
Чете се за: 02:06 мин.
У нас
​забуксува делото екстрадицията цветан василев

Ако гледаме делото в България срещу Цветан Василев, което е за източването на КТБ и той е обвиняем за 206 милиона лева, източени за безстопанственост, че няма отговор на молбата за екстрадиция определено е проблем за разследващите. Защото Василев е единственият от липсващите обвиняеми. Той е със задочно повдигнато обвинение и неговото неявяване и липсата на отговор на тази молба, пречи на внасянето на обвинителния акт в съда. Единствено липсата на Цветан Василев в България е причина този обвинителен акт да не влезе в съда, както и да не се стигне до разделянето на това разследване на няколко по-малки, за да може да се движи в съдебна фаза по-бързо.

Що се отнася до делото по молбата на България за екстрадиция на Василев, което се води в Белград, то очевидно боксува от около 1 година. Тъй като през март миналата година Висшият съд в Белград се произнесе като разреши екстрадицията, но седмица и половина по-късно Апелативния съд го върна заради това, че Висшият съд се е произнесъл в служебно заседание, т.е. Апелативния съд се съобрази с жалбата на Цветан Василев, че са нарушени неговите права за защита според Конвенцията за правата на лицата, за които е поискана екстрадиция, и върна делото на Висшия съд с указание да има съдебно заседание, в което Цветан Василев да бъде изслушан. Близо година бяха необходими, за да може да се насрочи заседанието за вчера, на което пък той не се яви и то беше отложено с още 3 седмици.

Една година срок, за да се насрочи едно такова дело по молба за екстрадиция на една държава към друга - от каквато и да е гледна точка на правната практика в Европа, си е неразумно дълъг срок. Странно е, че едно такова дело е секретно - практиката в страните от ЕС е делата за екстрадиция да се гледат при открити врата. Закона забранява на съда да дава каквато и да било информация за тези дела, включително и за това за кога и за какъв час са насрочени тези дела. Дежурния съдия, който вчера трябваше да гледа делото прояви разбиране и прие да се срещне със сръбска журналистка, която разказа пред нас какво се е случило в 11:30 ч. местно време. Адвокатът на Цветан Василев се е явил и е представил болничен като е поискал делото да бъде отложено и се е стигнало до решение делото да бъде отложено за 16 март за същия час - 11:30 ч. Това ни разказа единствената сръбска журналистка, дошла да отразява този процес, която работи в сръбска медия и е кореспондент на агенция Ройтерс.

Прави впечатление, че само медията АЛО, която има електронен сайт и печатно издание, вчера отрази делото срещу Цветан Василев за разлика от преди година и половина, когато той беше задържан заради молбата на България за екстрадиция и тогава доста повече медии проявиха интерес. Това, което е написано в АЛО е, че се прави една връзка между бизнеса на Цветан Василев и сръбските политически среди. В публикацията пише: бизнесменът, който подари фабриката си в Парачин, за да се отблагодари за съдействието на сръбските власти по делото за екстрадиция. Тоест намеква се, че стъкларската фабрика в Парачин е продадена от Цветан Василев на безценица, за да благодари по нестандартен начин на политическата подкрепа, която той е получил.

Преди година и половина в медиите пишеше откровено за близките отношения на Цветан Василев с президента на Сърбия Томислав Никулич и двама негови съветници. Изборите, които ще се проведат в Сърбия, е едно добро оправдание за по-бавното взимане на политическото решение за екстрадицията на Цветан Василев, тъй като особеното в сръбското законодателство е, че каквото и да кажат Висшия съд в Белград и втората инстанция - Апелативния съд, последното решение е в ръцете на правосъдния министър. Независимо от това дали съдът ще разреши или не екстрадицията, правосъдният министър е този, който ще каже да или не. Вчера разговарях и с представители на държавното обвинение, които бяха категорични, че със сигурност ще внесат, макар и задочно, обвинителен акт срещу Цветан Василев в съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пребиха шофьор на Околовръстното /ВИДЕО/
Пребиха шофьор на Околовръстното /ВИДЕО/
Гръцката блокада влиза за дебат в Европарламента
Гръцката блокада влиза за дебат в Европарламента