НОВИНИ

Белград и Скопие с първи стъпки към сдобряване

Диалогът ще е средството за решаване на всички недоразумения между Скопие и Белград. За това се разбраха македонският премиер Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:46, 23.08.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

В телефонен разговори те се договориха за 5 принципа, върху които да се развиват отношенията между Македония и Сърбия. Отношенията между двете страни се обтегнаха преди три дни, след като Сърбия се обяви за жертва на мащабен шпионаж и изтегли дипломатите си от Скопие.

Принципите включват взаимна подкрепа по пътя към членството в Европейския съюз, увеличаване на стокообмена, запазване на приятелството между двата народа независимо от някои различия в позициите по определени политически и регионални въпроси. И още - взаимна защита на правата на своите дипломати.

Огласяването на тези добри намерения беше очаквано, въпреки горчивината, която не скриха и Заев, и Вучич в интервюта преди разговора си. Пред сръбския вестник "Блиц" македонският премиер заяви, че правителството му никога не е имало дори намерение да провежда контраразузнавателни мероприятия срещу интересите на която и да било съседна страна, включително Сърбия.

Заев нарече "фалшиви новини" твърденията, че се е договорил с албанското малцинство в Македония да действа във вреда на сръбските интереси.

Пред РТС пък Вучич заяви, че Сърбия единствена няма териториални претенции към Македония, но въпреки това я въвличат в скандал с намеса във вътрешната политика на южната й съседка.

Александър Вучич, президент на Сърбия: "Проблемът тук е в това, че се правят опити Сърбия да бъде въвлечена в един политически проблем, в който аз няма да позволя да бъдем въвлечени. Опити да ни представят като единствената черна точка на Балканите, защото правим някакви завери с руснаците или не знам какво."

Анализатори сочат за една от причините за сръбско-македонската криза случая с влизането на резидента на сръбското разузнаване в Скопие Горан Живалевич в македонския парламент по време на сблъсъците там в края на април. С което той предизвика съмнения, че работил в подкрепа на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.

Президентът Вучич заяви, че никой не е нареждал на Живалевич да влиза в парламента. А Живалевич сам е поискал разрешение от тогавашното преходно македонско правителство, а сегашното използва това, за да води кампания срещу Белград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публикуват онлайн свидетелствата за граждански бракове
Публикуват онлайн свидетелствата за граждански бракове
Константин Каменаров беше избран за генерален директор на БНТ
Константин Каменаров беше избран за генерален директор на БНТ