НОВИНИ

Белия дом поздрави ЕС за годишнина от подписването на Римския договор

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп поздрави Европейския съюз по повод 60-ата годишнина от подписването на Римския договор, подчертавайки, че и ЕС, и САЩ имат ангажимент да подкрепят свободата, демокрацията и върховенството на закона.

bnt avatar logo
от БТА
22:09, 24.03.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света
белия дом поздрави годишнина подписването римския договор

Новият президент Тръмп на няколко пъти е отправял остри забележки към Европа, възхвалявайки "прекрасния" според него Брекзит. Той предрече също, че и други страни ще напуснат съюза. Това подхрани недоверие и притеснения на другата страна на Атлантик.

"Заедно гледаме към следващите 60 години за повече сигурност и споделен просперитет", добавя Белият дом в краткото изявление.

Утре в Рим ЕС ще отбележи, в сянката на Брекзита и в отсъствието на британския премиер Тереза Мей, 60 години от подписването на основополагащия си договор. Държавните и правителствени ръководители на 27-те страни ще се съберат на Капитолия, в залата на Хорациите и Куриациите, където преди 60 години беше подписан историческият договор (който всъщност се състои от два договора: единият икономически, другият за ядрената енергия).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста крадците от Студентски град
Съдът остави в ареста крадците от Студентски град
Юнкер изрази надежда за предварително споразумение за Гърция до 7 април
Юнкер изрази надежда за предварително споразумение за Гърция до 7 април