От Белия дом потвърдиха, че следващата седмица министър-председателят на Унгария Виктор Орбан ще бъде приет за среща от държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, предава Франс прес. „Президентът Доналд Тръмп ще приветства премиера Виктор Орбан от Унгария в Белия дом на 13 май 2019 г.", се казва в изявление на администрацията.

© БГНЕС

„Признавайки дългогодишните връзки между САЩ и Унгария, двамата ще обсъдят начини за задълбочаване на сътрудничеството по редица въпроси, включително търговията, енергетиката и кибернетичната сигурност“, се казва още в текста.

Като ръководители на страни от НАТО, в изявлението се казва, че Тръмп и Орбан ще „проучат и възможностите да отговорят на многото отговорности на двете страни, свързани с националната сигурност".

За визитата на Орбан съобщи миналата седмица говорителят на правителството в Будапеща Золтан Ковач в социалната мрежа „Туитър“. „В дневния ред на визитата са енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на отбраната, двустранните отношения и регионалната сигурност“, пояснява Ковач.

По-рано американският посланик в Унгария Дейвид Корнщайн разкри, че Тръмп иска да развива отношения с Орбан, тъй като го възприема като „силен лидер“.

#Европа: Унгария – непослушното дете

#Европа: Унгария – непослушното дете

Европейската народна партия замрази членството на Унгария. Партията на Орбан – ФИДЕС вече няма право на глас при взимане на решения. Не могат да предл...

През юли 2016 г. Орбан стана първият лидер от Европейския съюз, който подкрепи Тръмп в предизборната кампания за президентския пост в САЩ.

След като се върна на власт през 2010 г., Орбан се сблъска с остри критики от страна на администрацията на Барак Обама за отслабването на демократичните механизми за контрол и върховенство на закона, включително по време на посещението през юни 2011 г. в Будапеща на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

През последните месеци имаше възход в отношенията между САЩ и Унгария, въплътени например в двустранното споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, подписано в началото на април. Появиха се и съобщения за планове на Будапеща за закупуване на ракети със среден обсег от САЩ.

Въпреки това държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди по време на посещението си в Унгария през февруари, че „авторитарната Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките държави". Думите му бяха насочени към Орбан, който е считан за един от основните съюзници в Европейския съюз на руския президент Владимир Путин.

Съдбовен ден за Виктор Орбан: ЕНП замрази членството на партията му „Фидес“

Съдбовен ден за Виктор Орбан: ЕНП замрази членството на партията му „Фидес“

Европейската народна партия замрази членството на унгарската „Фидес“. Решението беше прието със 190 гласа "за" срещу 3 "против". След него унгарският...