НОВИНИ

​Белият дом ще има по-твърда ядрена политика към Русия

Според новата доктрина на Тръмп Москва е сред потенциалните агресори наред със Северна Корея и Иран. Според руския посланик във Вашингтон това е просто оправдание, за да бъдат засилени военните разходи на Съединените щати.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:08, 03.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Нови ядрени оръжия със слаба мощност, които да бъдат много по-ефективни от досегашните. Това предвижда новата американска ядрена доктрина. Изрично се посочва, че сред мотивите за по-твърдия тон е превъоръжаването на Русия.

Патрик Шанахан, заместник-министър на отбраната: Ядрената ни доктрина не е променяна от десетилетия. Нуждаем се от модернизация, за да можем да опазим страната си от потенциални опасности. Не можем да си позволим тя да бъде остаряла и неефективна.

Макар и да продължава до голяма степен ядрената политика от времето на Барак Обама, новата американска администрация твърди, че е важно Москва да получи сигнал, че ще понесе тежка цена, ако заплаши с ядрена атака Съединените щати или техен партньор в Европа.

Вашингтон ще продължи да се придържа към съществуващите споразумения за контрол върху въоръженията, включително новия договор СТАРТ, ограничаващ ядрените арсенали на САЩ и Русия.

Том Шанън, заместник-министър по политическите въпроси: Макар и Русия да е сред държавите, които прилагат стратегията за премахване на ядрените оръжия, Москва продължава да разполага с огромен арсенал. Все още имат ядрени оръжия и продължават да ги модернизират. Китай също засилва ядрената си мощ. Основни агресори остават Северна Корея и Иран.

Според руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов посочването на Москва като агресор е просто оправдание от страна на Съединените щати, за да могат да оправдаят увеличените си разходи за отбрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея търгува въпреки санкциите на ООН
Северна Корея търгува въпреки санкциите на ООН
Продължава разследването на инцидента, при който загина синът на Московски
Продължава разследването на инцидента, при който загина синът на Московски