Белият дом заяви, че ще оповести в понеделник план за федерален бюджет, който ще включва ограничения на разходите, предаде Ройтерс.

Бюджетният план ще "ни придвижи към път на възстановяване на фискалната отговорност, ще намали нашия дефицит с трилиони долари" и ще включва бюджетни ограничения и данъчен законопроект, каза говорителят на Белия дом Радж Шах.

Висш правителствен служител каза, че планът ще включва искане за 3 милиарда долара за построяване на стена по границата на САЩ с Мексико.

Тези пари ще бъдат отделно от поисканите тази година 14 милиарда долара за Агенцията за митническа и гранична защита на САЩ.
Планът ще предложи промени в начина на заплащане на над милион и половина федерални служители, наблягайки върху повишаване на заплатите въз основа на представянето вместо сегашната система, при която заплащането се увеличава главно въз основа на стажа, заявиха представители на бюджетната служба на Белия дом, цитирани от Асошиейтед прес.

Предвижда се да бъдат забавени повишенията на заплатите въз основа на стажа, като се натрупат 10 милиарда долара за 10 години за плащания въз основа на представянето.

Голяма част от чиновническата работа, която е сфера на правителството, може да бъде автоматизирана, но има по-голяма нужда от специалисти по информационни технологии и киберсигурност.