Белодробна болест е причина за смъртта на 13-годишното момиче, което почина във врачанско училище вчера. Това съобщиха от Окръжната прокуратура. До момента е ясно, че заболяването се е развило изключително бързо. Какво точно е било то обаче, ще стане ясно след назначените допълнителни експертизи.

Текат и разпити на свидетели. В училището, в което детето почина, е обявен траур. Психолози работят с децата, които са били в класната стая и трагедията е станала пред очите им.

Първоначалните данни след извършената аутопсия на починалата ученичка показват, че белите ѝ дробове са били в много тежко състояние, което е довело до отказ да функционират. Всички в училището обаче нямат обяснение, защото момичето не е имало никакви оплаквания, свързани със здравословното му състояние.

Теменужка Николова, педагог: Не е имала някакви проблеми.

Какво точно е причинило смъртта на детето, ще бъде доказано с допълнителни експертизи - хистологична и вирусологична, които ще бъдат назначени от прокуратурата. И децата, и учителите във врачанското училище "Христо Ботев" трудно преодоляват шока след внезапната смърт на 13-годишното момиче.

Виктор Кръстев, директор на училището: Това е едно дете, което израсна при нас, което дойде от първи до седми клас, което е част от нас.

Съучениците още не могат да си обяснят какво се е случило с тяхната връстница.

Гергана Велчева, педагог: Те се чудят каква е причината, как може да стане такова нещо. Защо толкова изведнъж, внезапно, трагично.

А в училището с децата ще продължат да работят психолози.

Теменужка Николова: Влязохме в класната стая. Това според мен беше най-трудният момент да го преодолеят.
Гергана Велчева: Обясняваме, дискутираме. Подкрепяме ги чисто емоционално, включваме се в тяхната емоция като психолози, защото и ние сме хора, и те са хора.

Ръководството е отменило всички тържества за предстоящите празници.

Виктор Кръстев: И аз смятам, че това е разумното - да бъдат отменени тези коледни и новогодишни тържества.

Траурът продължава и утре, когато ще бъде и погребението на момичето.