Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна в Литва, за да балансира "невинаги приятелските отношения" между еврейската държава и ЕС, като продължи сближаването с източните страни от общността.

© БТА

"Желая да постигна равновесие в невинаги приятелските отношения на Европейския съюз с Израел, за да поддържаме по-справедливи отношения", каза Нетаняху в Ерусалим преди да замине за Литва на първто посещение на израелски премиер в балтийската република. "Правя това чрез контакти с блокове държави от ЕС, държавите от Източна Европа и сега с с балтийските държави и други страни, разбира се", добави той.

По време на четиридневната си визита ръководителят на израелския кабинет трябва да участва в среща на високо равнище във Вилнюс с премиерите на трите балтийски републики: на Литва Саулюс Сквернелис, на Латвия Марис Кучинскис и на Естония Юри Ратас.

Корените на Нетаняху са от Литва - родителите на майка му са живели в село Седува, в централната част на страната. Над 90% от 240-те хиляди евреи в Литва са били избити през Втората световна война, като ролята на литовските войници в тези събития е чувствителна тема, тъй като държавата се смята за жертва на нацистката и на съветската окупация, припомнят световни агенции.