НОВИНИ

Бенямин Нетаняху стана първият израелски премиер, посетил Литва

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна в Литва, за да балансира "невинаги приятелските отношения" между еврейската държава и ЕС, като продължи сближаването с източните страни от общността.

bnt avatar logo
от БТА
21:18, 23.08.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света
бенямин нетаняху стана първият израелски премиер посетил литва

"Желая да постигна равновесие в невинаги приятелските отношения на Европейския съюз с Израел, за да поддържаме по-справедливи отношения", каза Нетаняху в Ерусалим преди да замине за Литва на първто посещение на израелски премиер в балтийската република. "Правя това чрез контакти с блокове държави от ЕС, държавите от Източна Европа и сега с с балтийските държави и други страни, разбира се", добави той.

По време на четиридневната си визита ръководителят на израелския кабинет трябва да участва в среща на високо равнище във Вилнюс с премиерите на трите балтийски републики: на Литва Саулюс Сквернелис, на Латвия Марис Кучинскис и на Естония Юри Ратас.

Корените на Нетаняху са от Литва - родителите на майка му са живели в село Седува, в централната част на страната. Над 90% от 240-те хиляди евреи в Литва са били избити през Втората световна война, като ролята на литовските войници в тези събития е чувствителна тема, тъй като държавата се смята за жертва на нацистката и на съветската окупация, припомнят световни агенции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ съкращават средствата за комисаря по правата на човека към ООН
САЩ съкращават средствата за комисаря по правата на човека към ООН
Трима студенти са в неизвестност, след като мощен тайфун удари Япония
Трима студенти са в неизвестност, след като мощен тайфун удари Япония