НОВИНИ

​Бензиностанциите не могат да бъдат проверявани внезапно

Пропуск в закона лишава Комисията за защита на конкуренцията от възможността инцидентно да влезе в даден обект. Това стана ясно от думите на говорителя на комисията Марио Гаврилов по повод разследването за картел, което започва срещу 7 от големите компании на пазара.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:22, 26.02.2016
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Ако картелът на пазара на горивата се докаже, цената и на бензина, и на дизела трябва да падне. Това потвърди и финансовият министър.

Владислав Горанов - министър на финансите: Това, което прочетох в 120 страници доклад, са изводи, които ме обнадеждават, че действия в тази посока ще има.

Премиерът Бойко Борисов също заяви, че предстоят детайлни проверки за доказване на картела, но призова за умереност в коментарите по темата.

Бойко Борисов - министър-председател: Всички трябва да бъдат много внимателни по изказванията си по тях, защото и санкциите за картел са огромни, ако се докаже, а това са публични компании 7-8 ли са, едни от най големите в света, които се листват на борсата, и много внимателно трябва си пестим думите, защото имат и много могъщи адвокати.

Събирането на доказателства обаче изисква и проверки на място. А такива излиза, че се правят формално. Защото по закон Комисията за защита на конкуренцията може да проверява само след разрешение от съда, който пък уведомява дадената бензиностанция.

Марио Гаврилов - говорител на КЗК: Доказването на картелно спроразумение не е никак проста работа, изискват се доста процесуални действия.

В предишния си анализ КЗК също установява нарушения. Съдебната процедура обаче е избегната.

Марио Гаврилов - говорител на КЗК: Тогава комисията е предприела друг подход и установените нарушения е предпочела да бъдат отстранени с едно споразумение между компаниите, които са хванати и комисията именно, за да се избегнат дългите и сложни съдебни процедури. Просто пазарът да бъде нормализиран и се е стигнало до споразумение, а не се е стигнало до съд.

Съмненията за картел се появиха след 7-месечен анализ на пазара по инициатива на кабинета.

Бойко Борисов - министър-председател: Може би вятърът на промяната, която са усетили в правителството, е повлияло и на тях, но това в рамките на шегата, защото това е една независима организация и ние нямаме никаква роля в нейните решения. Мога да поздравя КЗК, че най сетне са излезли с решение, което до голяма степен от това, което съм чул до момента, е в унисон с това, което имахме ние.

По повод информацията, че голяма част от данъчните складове са на една от компаниите на пазара, финансовият министър обясни, че този факт трудно би могъл да бъде променен.

Владислав Горанов - министър на финансите: След приватизацията на Нефтохим огромно количество активи, изграждани преди като единен обект, попаднаха в патримониума на едно търговско дружество и не виждам лесен начин това да бъде променено.

По неофициална информация годишният оборот на пазара на горивата е между 4 и 5 милиарда лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15-годишен ученик бе прострелян пред училище
15-годишен ученик бе прострелян пред училище
Великобритания пред дилема за членството в Евросъюза
Великобритания пред дилема за членството в Евросъюза