НОВИНИ

Берлин преразглежда отношенията си с Турция

Истинска криза избухна в германо-турските отношения след ареста на няколко германски граждани и след публикациите, че големи германски фирми като БАСФ и Даймлер са в някакви турски списъци на заподозрени в тероризъм.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
19:34, 20.07.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Берлин радикално ще преосмисли политиката си към Турция - това е обобщението. Вчера турският посланик беше повикан във външното министерство, а канцлерът Меркел и външният министър Габриел остро осъдиха действията на турските власти. Анкара пък реагира с обвинения за намеса във вътрешните работи.

Габриел прекъсна отпуската си и днес отново повтори, че Берлин призовава Турция към истински диалог на базата на европейските ценности и настоява за незабавното освобождаване на арестуваните.

Зигмар Габриел, министър на външните работи на Германия: За съжаление не виждам никаква готовност от страна на сегашното турско правителство да върви с нас в тази посока. Ето защо в Германия ще бъдем принудени да поемем по нов път в нашата политика за Турция.

Като първи стъпки към тази нова политика Берлин вече отправи предупреждения към пътуващите до Турция курортисти да проявяват „повишено внимание“ и възнамерява да преосмисли издаването на гаранции Хермес и на кредитни гаранции в двустранните търговски отношения с Турция.

И двете мерки могат сериозно да засегнат турската икономика, защото германските туристи и държавните гаранции в бизнеса носят на страната добри печалби. Неколцина германски политици смятат, че мерките трябва да бъдат още по-решителни. Кандидатът на социалдемократите за канцлер Мартин Шулц говори дори за спиране на предприсъединителните помощи за Турция, а лидерът на Зелените Джем Йоздемир настоява Германия да контролира джамиите, които в момента се ръководят от турската религиозна служба.

„Ердоган всъщност иска да наложи своята Турция и в Германия“, каза Йоздемир пред Дойче Веле.

И отговорът на Турция: германската позиция е неприемлива. Анкара иска да продължи да вижда в Германия съюзник и приятел. Въпреки това страната няма да отстъпи от независимостта на правосъдието си и борбата с тероризма, се казва в изявление турското външно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятна академия за деца в Градската художествена галерия в Благоевград
Лятна академия за деца в Градската художествена галерия в Благоевград
Българин е с най-голямото отличие на олимпиадата по математика в Сингапур
Българин е с най-голямото отличие на олимпиадата по математика в Сингапур