НОВИНИ

Берлин се превърна в мишена на терористична атака

Германия отново стана мишена на терористичен акт. 12 души загинаха, 48 бяха ранени, след като камион се вряза в множеството на оживен коледен пазар снощи в Берлин. Канцлерът Меркел обяви, че случаят се разглежда като терористичен акт, но подчерта, че германците не трябва да живеят в парализиращ страх. След нападението беше задържан 23-годишен мъж от Пакистан, регистриран в страната като бежанец, но по-късно от полицията обявиха, че не е сигурно, че той е извършителят. Репортерът ни Мария Чернева беше на коледния базар часове след атаката и засне арести на граждани в района. В Германия днес е ден на траур. Коледните базари в страната ще останат отворени, а празничните събития няма да се отменят, но се засилват мерките за сигурност.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова Фани Аронова
18:05, 20.12.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Възможно е извършителят или негови съучастници все още да са на свобода, съобщиха германските власти и призоваха хората към бдителност. Берлинската прокуратура обяви, че все още не е ясно дали нападателят е получавал от някой друг инструкции как да действа. Има съмнения дали това е извършителят, тъй като в задържаният не е намерено оръжието, с което е застрелян полския шофьор. Също така, не е открита кръв по него. Стотици хора идваха днес на мястото на нападението, за да почетат паметта на загиналите. Напрежение не се усеща. и хората в Берлин са тъжни, но в никакъв случай не се страхуват.


В понеделник вечерта коледният базар на площад Брайтшайдплац е препълнен с посетители. Около 20:20 часа звуците на празничната атмосфера преминават в писъци и грохот, когато товарен камион се врязва със скорост над 60 км/ч в множеството и продължава да се движи около 50 метра. Свидетели описват окървавени, премазани хора, изпотрошени сергии и стъкла, хаос и паника. Някои се спасяват като по чудо. Изпусна ме с три метра, казва британски турист. Камионът мина през средата на площада, без изобщо да намали, казва негова сънародничка.

- Чух силен шум и бях съборенa. Не виждах нищо. Много хора бяха паднали на земята.

ТИР-ът е с полска регистрация, а в него е открит мъртъв човек. Собственикът Ариел Зуравски съобщава, че от часове няма връзка с шофьора, който е негов братовчед, и той гарантира за него. Възникват подозрения, че камионът, който превозвал стоманени греди от Италия, е отвлечен. Скоро след атаката е заловен мъж, за когото се смята, че е управлявал камиона убиец. За това съдейства човек, който тича след него 2 км и телефонира в полицията.

Предполага се, че 23-годишният пакистанец е застрелял поляка шофьор, преди да вреже камиона в множеството на базара. В часовете след нападението властите призовават гражданите да се приберат на сигурно място, но без да се паникьосват и да разпространяват неясни данни. Днес германското вътрешно министерство нарече случилото се терористичен акт.Коледните базари ще останат отворени, със засилени мерки за сигурност.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевградчани избират дребни, но практични подаръци тази Коледа
Благоевградчани избират дребни, но практични подаръци тази Коледа
Патриарх Неофит благослови кампанията на омбудсмана Не хаби – дари!
Патриарх Неофит благослови кампанията на омбудсмана "Не хаби – дари!"