НОВИНИ

Берлускони ще се кандидатира на изборите за Европейски парламент

Силвио Берлускони ще се кандидатира на изборите за Европейски парламент през месец май. Вечният оцеляващ в италианската политика през последния четвърт век обяви намеренията си в Сардиния, на проява на своята дясна партия "Форца Италия" за местни избори в неделя.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:02, 17.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

На почтената ми възраст, воден от чувство за отговорност, реших да отида в Европа, където липсва задълбочено мислене за бъдещето на света, заяви 82-годишният бивш италиански премиер. Той изрази тревога, че Китай е на път да измести Евросъюза на световната сцена.

Силвио Берлускони: С моите познания, опит и способност да убеждавам, мисля, че мога да изиграя важна роля. Да накарам нашите европейски съграждани да разберат, че рискуваме да се отдалечим от западните ценности и да бъдем доминирани от Китайската империя, чиито убеждения и ценности са обратни на нашите.
;

Медийният магнат не можа да участва лично в парламентарните избори през март заради вече изтекла забрана във връзка с присъда за данъчни измами. На вота миналата година той беше засенчен като лидер на италианската десница от тогавашния си съюзник Матео Салвини от крайнодясната "Лига".

Салвини впоследствие състави правителство с антисистемното движение "Пет звезди". Това обаче не обезкуражи Берлускони, който претърпя операция на сърцето през 2017 г. и все е подсъдим в процеси за подкупване на свидетели след фриволни "буги-буги" нощи. Сега милиардерът иска реванш, въпреки че Лигата на Салвини има над 30% в сондажите, докато "Форца Италия" падна под 10 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Законът за социалните услуги влиза за първо четене в парламента
​Законът за социалните услуги влиза за първо четене в парламента
Тръмп: Ще защитим американския народ от всякакво ракетно нападение
Тръмп: Ще защитим американския народ от всякакво ракетно нападение