НОВИНИ

Кой е новият премиер на Франция - Бернар Казньов

Досегашният вътрешен министър Бернар Казньов е новият премиер на Франция. Той сяда в креслото на титуляра Манюел Валс, който подаде оставка за да се включи в президентската надпревара. Новият премиер ще управлява до вота през април-май. Според сондажите през пролетта социалистите ще претърпят поражение след петгодишно управление.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:45, 06.12.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

53-годишният Казньов пое премиерския пост за пет месеца след кратък разговор с предшественика си Валс в Матиньон. Досегашният вътрешен министър е сред най-верните хора на президента Оланд в кабинета. Бил е министър по европейските въпроси и за бюджета. Наричан е "Кардиналът" заради дистанцираното му, безизразно поведение, но в тесен кръг е способен на яростни изблици.

След безпрецедентните атентати с над 230 жертви понесе много критики, въведе редица антитерористични закони, но повтаряше "нулев риск не съществува". Любител на розите в свободното си време, на работа Казньов прилагаше извънредното положение. Сега ще работи за поредното му, пето поред удължаване след януари догодина, евентуално до президентския вот през пролетта. Гласуването в парламента е на 21 декември.

Франсоа Оланд - президент на Франция: Да защитава Франция - това е мисията, която поверявам на Бернар Казньов като премиер. Но това не е достатъчно. Трябва да се подготвим за бъдещето с надежда. Това означава инвестиции в образованието, изследователската дейност, но и в инфраструктура, така че Франция да стане привлекателна страна за фирми и отделни лица от цял свят.

Вътрешното министерство поема друг приближен на Оланд - 51-годишният Брюно льо Ру - лидер на депутатите социалисти. Размествания по останалите ключови постове в кабинета няма. Досегашният премиер Валс обяви, че влиза в президентската надпревара дни след като държавният глава Оланд съобщи, че няма да се бори за втори мандат.

Валс първо трябва да спечели първичните избори на социалистите през януари, но днешен сондаж не предрича повече от пето място за никой от кандидатите на левицата. Според допитването на втори тур през май отиват кандидатът на десницата Франсоа Фийон и лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен с развръзка в полза на Фийон. Срещу Льо Пен би спечелил и независимият кандидат Еманюел Макрон, който на първи тур би се класирал на трето място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания трябва да сключи споразумение за Брекзит до октомври 2018-та
Великобритания трябва да сключи споразумение за Брекзит до октомври 2018-та
Проверка на здравното министерство ще изясни случая със заразената кръв
Проверка на здравното министерство ще изясни случая със заразената кръв