НОВИНИ

Бетина Жотева: 23-ма българи са потърсили помощ в посолството ни в Брюксел

Това са българи, които са изпуснали полетите си и те вече са настанени в хотели, в постоянното ни представителство и в нашето консулство, каза говорителят на Външно министерство в "Денят започва". Българското представителство до този момент не е получавало никакви тревожни съобщения, нито от семействата, нито от самите хора в Брюксел. Жотева призова, докато не се нормализира обстановката, да не се пътува за Белгия, а българите там да следват стриктно местните правила - да не излизат от къщи, ако не се налага и да избягват места, където има много хора.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
09:07, 23.03.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Говорителят на външно министерство Бетина Жотева още веднъж заяви, че няма информация за пострадали българи до този момент. Представителството ни в белгийската столица е в непрекъсната връзка с нашите хората.

"Факт е, че до този момент не сме получавали никакви тревожни съобщения, нито от семействата, нито от самите хора в Брюксел. Вчера там отвориха врати нашите представителства за наши сънародници, които са в беда", заяви Жотева. Тя уточни, че 23-ма българи са потърсили помощ. Една част от тях са настанени в хотели, друга част в постоянното ни представителство и в нашето консулство.

"Това са хора, които е трябвало да летят вчера и не са могли. Ако самолетите продължават да не летят и днес, ще има и още. Но всички трябва да бъдат сигурни, че вратите на представителството са отворени - те са добре дошли. Разбира се, не е комфортно, но е сигурно.", заяви говорителят на Външно министерство.

Тя разясни, че според официалната информация до днес няма да работи летището в Брюксел. Ако бъде отворено днес, няма да има толкова много българи, които да се връщат в България, но ако и днес остане затворено, от Външно очакват още хора, които да потърсят помощ.

"Ние си даваме сметка за това и вчера се организирахме много бързо, за да не бъдат те притеснени, да знаят, че има две сигурни места в Брюксел, където могат да бъдат настанени. Освен че е сигурно, това е наша територия", каза Жотева.

Тя определи като "късмет", че вчера е нямало редовен полет на "България ер" за Брюксел, тъй като полетът е сутрешен и е точно на терминала, където станаха експлозиите. "Искам да си представите колко наши сънародници са спасени, колко българи са спасени, защото нямаше редовен полет", каза Жотева.

Тя припомни още веднъж предупреждението към нашите сънародници, които трябва да спазват стриктно местните правила и да ограничат пътуването до Белгия, ако е възможно.

"Ако могат да не излизат от вкъщи, по-добре да не излизат. Ако се налага - трябва да избягват места, където има много хора. Това са търговски центрове, транспорнти центрове, центрове на градове. Това не го препоръчваме наистина. Призовавеме българите, докато не се нормализира обстановката и докато не падне 4-о ниво на опасност, да не пътува натам", заключи Жотева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Братя на име Ел Бакрауи са извършителите на атентата на летището в Брюксел
Братя на име Ел Бакрауи са извършителите на атентата на летището в Брюксел
НАСА изстреля безпилотен товарен космически кораб
НАСА изстреля безпилотен товарен космически кораб