НОВИНИ

"Бейрут е моят град" за първи път на избори в Ливан

Нова ливанска партия предизвиква политическия елит в страната. "Бейрут мадинати" или в превод "Бейрут е моят град" участва в започналите местни избори. Сред кандидатите на формацията е и известната ливанска актриса и режисьор Надин Лабаки.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:27, 08.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
бейрут моят град първи път избори ливан

Гласуването започна в седем часа местно време. Това са първите местни избори от шест години насам в страна, която от две години няма президент, а парламентът си продължи мандата през 2009 година. Ливан е разкъсван от политически разделения, засилвани от конфликта в съседна Сирия.

Днес започна първият етап от вота, който ще продължи до 29 май.

;

Новото на тези избори е появата на 24 независими кандидати - 12 жени и 12 мъже. Те са от партията "Бейрут е моят град". Определят се като технократи. Формацията е съставена от преподаватели, журналисти, артисти като режисьорката Надин Лабаки, чиито филм "Карамел" беше в селекцията на кинофестивала в Кан през 2007.

"Бейрут е моят град" предизвиква политическата върхушка, обвинявана в корупция и некомпетентност. Новата партия разчита на набралото се недоволство от кризата с боклука в Бейрут миналата година и обещава да изчисти града и политиката на страната.

От края на гражданската война в Ливан 1975- 1990 страната се управлява със споразумения между политически блокове, представляващи религиозните общности - християни, сунити и шиити.

Местната власт в Бейрут е доминирана от "Движение на бъдещето", партията на бившия премиер Саад Харири, син на убития на 14 февруари 2005 година Рафик Харири, също бивш министър-председател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Репортерски поглед: Приложение на революционното лечение на хепатит С в практика
Репортерски поглед: Приложение на революционното лечение на хепатит С в практика
Ще успеем ли да задържим младите пилоти у нас?
Ще успеем ли да задържим младите пилоти у нас?