Българи създадоха мобилно приложение за изучаване на космоса. То е без аналог в света, защото съдържа библиотека с видеа за обучение, която е по-голяма от тези на сайтовете на Европейската космическа агенция и НАСА, взети заедно. Приложението е достъпно на български и на английски език.

Добре дошли в света на SpaceportOdyssey - свят, който ще ви погълне с фантастичната си визия, ще ви запали с уникалния си подход към познанието, ще ви накара да повярвате, че образованието може да е забавно и задълбочено едновременно. Приложението е създадено от 12 ентусиасти от Сдружение "Циолковски".

Райчо Райчев, основател на Сдружение "Циолковски" и на "Спейс Челинджис": Отне ни само около 10 години да убедим над 100 водещи експерти да дойдат в България и да ги снимаме и ни отне над една година да направим приложението. Но пък затова сега България е една от малкото страни на планетата с адекватно към 2019 г. космическо образование.

Видеобиблиотеката съдържа 400 лекции, преведи на български, по теми от всички сфери на изучаването на космоса, изнесени експерти от големите космически агенции - ЕСА, НАСА, Роскосмос, учени от престижни университети и бизнесмени от водещи компании, предприемачи, инженери, астронавти, космонавти.

Българин създаде безплатно приложение за защита на децата в интернет

Българин създаде безплатно приложение за защита на децата в интернет

Екипът на Сутрешния блок на БНТ се срещна със създателя на първото българско приложение за защита на децата в интернет пространството, което всеки род...

Райчо Райчев, основател на Сдружение "Циолковски" и на "Спейс Челинджис": Уникалното на приложението е, че изобщо не прилича на обучителен материал, точно с идеята да избягаме от скучността на подобни приложени, по-скоро прилича на игра. Потребителят може да направи база на Луната и колония на Марс, а напредването му зависи от придобитите познания.
Марио Николов, технически директор: В секцията "Открий" имаме седем тематични мисии и всяка мисия има герой към нея и този герой има интересна история, която ние отключваме, когато учим. Мисиите се изпълняват от аватари, които се впускат в приключения и постепенно разкриват тайни за себе си. Сред тях има две жени и извънземен. Впечатляващата им визия е вдъхновена от комикси. Имаме най-различни кораби - съответно за да стигнеш до Марс ти трябва совалка, совалка, разбира се.
Българско приложение изчислява вредните емисии при всяко пътуване с автомобил

Българско приложение изчислява вредните емисии при всяко пътуване с автомобил

Интернет калкулатор изчислява вредните емисии, които се отделят в околната среда при всяко едно пътуване с автомобил. По този начин за по-малко от мин...

Продуктът е създаден изцяло в България - от български илюстратори и художници, софтуерни инженери и експерти.

Райчо Райчев, основател на Сдружение "Циолковски" и на "Спейс Челинджис": Идеята ни е да създадем постепенно едно общество от млади хора, които да имат своя платформа, в която да говорят за наука, технологии, за бъдещето на човека и да се зароди едно нормално общество на знаещите и можещите.

Според създателите на приложението, космосът е следващото препятствие и граница за човека и затова интересът към него постоянно нараства - от децата в училище, до частни предприемачи и водещите световни икономики. И приложението е начин да бъдем готови за бъдещето.