НОВИНИ

Без безсрочни концесии

Парламентарната икономическа комисия отхвърли на първо четене законопроектът за концесиите. Според народните представители много от текстовете не защитават обществения интерес.

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 06.07.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Според законопроекта концесиите ще бъдат разделени на три групи - за строителство, за услуги и за ползване. Възложители ще бъдат министрите и кметовете, вместо Министерския съвет и Общинските съвети, както беше досега.

Депутатите се обявиха против този текст, като съзряха възможност за злоупотреби. Проблем се оказа и липсата на заложени срокове за продължителност на концесиите, което на практика ги превръща във вечни. Народните представители не се съгласиха и с възможността таксите от концесия да се предоставят на концесионера.

Димитър Байрактаров, депутат от ПГ на "Патриотичен фронт": "Питам ви така ще се процедира, ако примерно местна такса "битови отпадъци" се даде и се предостави като възможност да бъда събирана от концесионера".
Чавдар Пейчев, депутат от ПГ на "БДЦ- Народен съюз": "Вие имате ли икономически анализи, които да доказват и обосновават това от един срок между 45 -50 години за една концесия.ПРЕСЕЧКА Няма таван, който да е сложен".
Жана Величкова - Асоциация на производителите на безалкохолни напитки: "Инвестициите, които ние правим в разработването на находището, в промяна на сондажа, в изграждане на бутилиращо предприятие, мощност, инфраструктура, налагане от на проекта на пазара, предполагат един по-дълъг период на концесиониране".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наказват двама руски футболисти заради скандален клип от Евро 2016
Наказват двама руски футболисти заради скандален клип от Евро 2016
Разногласия около датата за президентските избори
Разногласия около датата за президентските избори