НОВИНИ

Без ДДС върху дарените храни

Бизнесът да не плаща ДДС, когато дарява хранителни стоки за крайнонуждаещите се хора - това приеха единодушно днес на първо четене депутатите в парламента. Законопроектът беше внесен от народни представители от Реформаторския блок. В момента фирми и производители масово предпочитат да изхвърлят или бракуват стоките с изтичащ срок на годност, отколкото да ги даряват. Причината е, че така им излиза доста по-изгодно. А по данни на Българската хранителна банка всяка година стотици хиляди тонове храна биват изхвърляни. С отпадането на ДДС за дарените храни се очаква търговците и производители да бъдат стимулирани да даряват по-често.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:19, 07.09.2016
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Всяка година 670 хиляди тона храна биват изхвърляни или бракувани. Просто защото търговци и производители не желаят да даряват. Дали отпадането на ДДС за дарени храни ще ги стимулира.

Всеки пети българин живее под прага на бедност, напомнят от Българската хранителна банка. А голяма част от стоките, които отиват на боклука все още не са с изтекъл срок на годност.

За да стимулират бизнеса да дарява повече, експерти от хранителния бранш одобряват отпадането на ДДС за дарени храни.

Цанка Миланова - изп.директор на Българската хранителна банка: Това, което при нас получаваме са храните с най-голям оборот и с най-кратък срок на годност.

80% от храните са мляко, млечни десерти пресни плодове и зеленчуци. Те са и най-крехки, бързо се нарушава свежият вид и хората спират да ги предпочитат, когато техния външен търговски вид е нарушен и търсят нещо по свежо.

Всяка година въпреки огромните усилия хранителната банка успява да спаси едва 270 тона храна. На фона на 670 хиляди тона изхвърляни стоки.

Една от причините за огромното количество изхвърлена храна е, че когато веригите и производителите бракуват изтеклата стока, спестяват 20% от нея, защото тя не се облага с ДДС.

От една от най-големите хранителни вериги у нас разказват, че са дарявали продукти, но акциите не са били чести.

Людмил Каравасилев - "Корпоративни комуникации" във верига магазин: Ставало е въпрос и за храни и за сокове по принцип и до скоро преди приемането на този закон се считаше за финансово по-изгодно от компаниите да унищожават хранителни продукти а сега с облекчаването или отпадането на ДДС в зависимост какво се реши на второ четене ни дава възможност наистина да се включим по-пълноценно.

Промените в закона за ДДС предвиждат налогът да отпадне за храни, дарени до 30 дни преди изтичане на срока им на годност. Ще има и праг - фирмите няма да могат да даряват повече от половин процент от годишния им оборот.

Депутатите подкрепиха единодушно текстовете, но и управляващи и опозиция смятат, че между двете четения са нужни още механизми срещу евентуални злоупотреби с укриване на ДДС.

Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия: Аз съм убедена, че ще има злоупотреба! Контрол е след дъжд качулка ! Трябва да направим превенция. Трябва да създадем такъв механизъм, че да не се налага с контрола да установяваме злоупотребата. Защото тогава обикновено няма от кой да си я възстановим тази злоупотреба. Справка - кухи фирми по ДДС, години наред, знаете, гоним Михаля! Да не се получи и тука, че накрая ще гоним Михаля!

От опозицията пък се страхуват да не би тази промяна да създаде прецедент за искане и други стоки да не бъдат облагани с ДДС.

Петър Чобанов - ДПС: Можем да кажем, че се отварят няколко основни врати. Първо тук бегло се промъква идеята с данъчни инструменти да правим социална политика, което ние избягваме. Освен това отваряме и вратата и за данъчни преференции, но пък тя отваря дискусията и за следващи преференции, които ще бъдат поискани и няма как да бъдат дадени. Това са за лекарствата, за хляба, за книгите, за учебниците и т.н.

Промените предстои да бъдат гласувани на второ четене в следващите две седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Античният театър е най-голямата забележителност на Пловдив
Античният театър е най-голямата забележителност на Пловдив
Община Велико Търново подновява изтритата маркировка
Община Велико Търново подновява изтритата маркировка