НОВИНИ

Без електронно гласуване на евроизборите през май

Електронно гласуване за европейските избори през май няма да има, защото до тогава не могат да бъдат изпълнени законовите изисквания, категорични са от Централната избирателна комисия.А за машинния вот чакат крайното решение на парламента, за да подготвят избирателните секции.Коментираха и дали се налага да има промени в състава на ЦИК,чийто мандат изтича през март.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:38, 07.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Изтичането на мандата на членовете на Централната избирателна комисия в края на март, няма да попречи на провеждането на изборите за български евродепутати в края на май, категорични бяха говорителите на ЦИК. Те отказаха да коментират предложението на БСП за нов състав на ЦИК с аргумента, че решението е на парламента.

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК: Не мога да ви кажа дали ще бъде удължен мандатът, но ако ЦИК продължи в този състав да упражнява правомощията си и след края на мандата, това е допустимо и след края на мандата според Изборния кодекс.
Александър Андреев, говорител на ЦИК: Централната избирателна комисия работи за избора на членове на европейския парламент - в момента текат и в работни групи - работата по изборните книжа, и всички процедури, които са свързани с подготовката на изборите и това няма нищо общо с приключването на мандата или с друго.
;

От комисията коментираха и подготвяните промени в Избирателния кодекс,които в момента се разискват в Народното събрание.

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК: Би било по-добре по-рано да се приемат тези промени, за да може чисто организационно не само ЦИК но и всички институции, които имат отношение към изборния процес, спокойно да могат да подготвят провеждането на избори, а иначе нашия състав на тази централна избирателна комисия не веднъж ни се е случвало да има промени в изборното законодателство в последния момент.

От ЦИК са категорични, че електронно гласуване и на следващите избори няма да има, за машинно се чака решението на парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на културата загуби на втора инстанция делото за Ларгото
Министерството на културата загуби на втора инстанция делото за Ларгото
Северин Красимиров е вменяем, ще бъде обвинен за убийството на Виктория Маринова
Северин Красимиров е вменяем, ще бъде обвинен за убийството на Виктория Маринова