НОВИНИ

Без елха, но с коледно настроение посрещат празниците в село Краище

В село Краище в община Белица живеят над 2 000 души. Всички местни хора са мюсюлмани и никой не празнува на Коледа. В центъра няма светеща елха, няма и коледни светлини по домовете. Как хората там прекарват празничните дни на Рождество Христово провериха Антония Сукалинска и операторът Димитър Балджиев.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
20:09, 26.12.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

В планинското село Краище, разположено в подножието на Родопите, Коледа се отбелязва символично. Хората използват почивните дни, за да свършат работа из вкъщи или пък да се видят с близки и роднини.

Исмаил Топозански: Така ги отбелязваме с почивка и си има и поводи. Някои си има тая почивка я ползват така да хапнат, да пийнат.
Ава Вехова: И наще празнува, младите се сбираа. То сме все едно вече. Живеем в България и така требува да сме всичките да сме единни.

Коледна украса е поставена само в детската градина и в училището в селото. Коледно настроение обаче не липсва - децата обичат празника, защото всяка година получават и подаръци.

Исмаил Топозански: Вълнуват се, да. Аз имам 6 внучета... Даваме им подаръци, да. За Нова година на всеки, а па и по некое левче, като дадем още по-добре.

Все повече семейства украсяват коледна елха и вкъщи.

Джамие Драскова: Ние сме умерени мюсюлмани, уважаваме всички празници.

Около 100 лева средно отделят жителите на село Краище за подаръци около коледно-новогодишните празници. Подаряват си предимно дрехи, козметика и мобилни телефони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астрологът Гал Сасон с прогноза за 2018
Астрологът Гал Сасон с прогноза за 2018
​Варненски рокери подариха благотворителен обяд на социално слаби семейства
​Варненски рокери подариха благотворителен обяд на социално слаби семейства