НОВИНИ

2100 участваха в "София прайд 2016" със 700 полицаи охрана

Най-голямото правозащитно шествие "София прайд" отново заля центъра на столицата. След девет поредни години за първи път прайдът мина при безпрецедентна полицейска охрана. Причината е, че по същото време от общината бяха разрешили антидемомонстрация.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:26, 18.06.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Това е вик за равенството и недискриминация. Този прайд е тяхната надежда, че идва денят в който няма да се налага да се крият, да се срамуват, ще получат разбиране и равни права. И колкото повече институциите на България се правят че не ги чуват, толкова гласът им става по-силен. Защото, казват че усещат промяната.

Участник - Промяната е по-скоро в отношенията на хората към гей обществото. Мисля че нещата са малко по-либерални и малко по-добре организирани в смисъл - хората не изказват толкова ясно омразата, колко преди.
Участничка - Хомофобията може би прайда го предизвиква това. Обаче тя нараства малко, за жалост!
Участничка - Аз съм от подкрепящите - има две деца, хетеросексуална съм, но смятам, че всеки има право да изразява любовта си, както иска.
Участничка - голяма част от приятелите ми са гей или лесбийки и също така мисля че много хора погрешно вярват че това събитие демонстрира афишира някаква сексуалност или някакво разголване, докато всъщност не е така. Ние всички сме се събрали, за да бъдат всички хора да бъдат равни и да бъдат третирани по един достоен начин.
Участник - принципно съм тук за да се боря за най-обикновените човешки права на равенство. Не говорим дори за правото за сватба, осиновяване и т .н., говорим за това, че в момента българското законодателство по никакъв начин не се третира омразата срещу различните, хората с различна сексуална ориентация.
Участничка - подкрепяме всичко, което защитава човешките права.

Призоваха приятелите, близките и семействата си да застанат до тях - и се получи. Ще имат повече увереност в битката си за равни възможности. До деня, в който няма да се налага полицаи да охраняват цветното им шествие. До времето, в което трагедии като атентата в Орландо ще останат мъчителен спомен. Почетоха с мълчание жертвите на грозния разстрел. А след това приеха подкрепата и на 17 дипломатически мисии, за първи път имаха и писмо от българския президент.

Радослав Стоянов - БХК, съорганизатор на София Прайд - За нас е много значима, защото за първи път получаваме такова нещо. Той по принцип беше поканен, всъщност в отговора се казва, че той няма да присъства поради други ангажименти.
М. Ч. - Иначе би дошъл?
Радослав Стоянов - Ами така го тълкувам аз.
Моника Писанкънева - фондация Билитис, съорганизатор на София Прайд - Тази година имаме по-голяма институционална подкрепа, получихме рекорден брой писма от институции , включително от СОС от трима представители, от президентството, от 17 дипломатически мисии, от над 10 НПО. Това показва едно събуждане - институциите лека полека започват.

Никакви инциденти не помрачиха празника им. За това се погрижиха над 700 полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдумът във Великобритания - страховете на британците в Испания и Франция
Референдумът във Великобритания - страховете на британците в Испания и Франция
Сблъсъци с полицията на контрапарада в столицата
Сблъсъци с полицията на контрапарада в столицата