НОВИНИ

Без канализация в 21-ви век

Липсата на канализация в 21-ви век е абсурд, който далеч не се изчерпва с неудобството за хората. В десетките населени места и вилни зони край морето липсата на канализация предизвиква свлачища, носи негативи за туризма и отказва бизнеса от инвестиции.

bnt avatar logo
от екип на БНТ-Варна
17:00, 14.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Колкото и невероятно да звучи, в една от най-големите области в страната – Варненската, липсата на канализация е нещо нормално. Единствено в общинските центрове има изградена система от канали за отпадни води. В останалите населени места домакинствата ползват септични ями.

Станимира Вълкова, жител на село Близнаци
"Септичната яма се пълни почти на два месеца трябва да я почистваме. За да я изчистим, най-малко 250 лева струва почистването. Много е трудно."
Пеньо Костов
"Да не говорим за това, че замърсяваме околната среда, подпочвени води, това са вече всеизвестни неща."

Септичните ями и липсата на канализация са основните причини за образуването на свлачища по крайбрежието. Не са правени изчисления какви приходи губят общините и бизнеса от това, но сумите не са никак малки.

Стоян Пасев, Областен управител на Варненска област
"Говорим за милиони, които не постъпват поради липсата на пречиствателни станции и канализации."
Стоян Маринов, Варненска туристическа камара
"Така че ако искаме да развиваме туризъм в дадено място, то трябва да има съответните инфраструктурните елементи, в това число канализация и пречиствателни станции."

Според европейските директиви, до 2018 година не трябва да има домакинство в България, което да не е свързано за канализационна мрежа. За това се чака отварянето на европейските програми от новия програмен период, за да се кандидатства за финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни се включват в търсенето на Тодор Владимиров в Стара планина
Военни се включват в търсенето на Тодор Владимиров в Стара планина
В края на седмицата ГЕРБ ще разговарят с Реформаторския блок
В края на седмицата ГЕРБ ще разговарят с Реформаторския блок