НОВИНИ

Без книжни дневници и ученически бележници от новата учебна година

Около 50 училища в страната ще започнат новата учебна година без книжни дневници. Новият закон за училищното образование разрешава от тази учебна година, ако желаят, училищата да ползват само електронни дневници. В част от тези 50 училища учениците вече няма да имат нужда и от книжните си ученически бележници.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:55, 08.09.2018
7990
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

От около осем години столичното 51-во училище има както хартиен, така и електронен дневник. От тази тази година обаче дневникът ще бъде само електронен.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Училищата, които са сигурни. могат да се откажат от хартиения дневник, за да няма двойна работа. Нали говорим за намаляване на административната тежест, това е една от мерките, които предложихме.

При електронния дневник учителите влизат в компютър, таблет или телефон и пишат оценките на учениците в специално създадена електронна платформа. А родителите имат качено на компютрите и телефоните си специално приложение.

Асен Александров, директор на 51- во СУ: Той получава съобщение буквално на минутата, в която е извършено някакво действие, например изпитан, или детето му отсъства или някаква похвала или забележка, той получава съобщение от съответния учител. Както казваше един ученик "честно е да си получиш шамара в деня, в който си изкарал двойката".

Като единствен източник на информация, електронният дневник води след себе и нещо още по-авангардно. За първи път през тази учебна година учениците от 51-во училище няма да имат нужда от ученически бележници.

Асен Александров, директор на 51- во СУ: БНТДецата как реагират? Радват ли е че няма да имат хартиени бележници? Те още не знаят...Предполагам, че ще се радват..Това има по- скоро психологически характер.

Тук уверяват, че информация от дневника не може да изчезне,тъй като той се актуализира непрекъснато.Има и още едно предизвикателство- сред като издателствата качиха учебниците си на електронна платформа, сега учениците ще носят таблетите си и ще учат чрез тях.

Асен Александров, директор на 51- во СУ : Няма да носи 700 грама, ето тук ще прочете.." Изведнъж патенцето почувства как крилете му се разперват и т.н.". Учениците са свикнали с такъв тип комуникация, а безплатните учебници до 7 клас, те нека седят вкъщи и там ще се обучават с тях.

Таблетите ще са и начинът, по който училището ще се бори с тежките ученически чанти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Бивш съветник на Тръмп ще лежи 14 дни в затвора заради лъжливи показания
Бивш съветник на Тръмп ще лежи 14 дни в затвора заради лъжливи показания