Лидерите от Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща на върха, за да обсъдят резултатите от евровота и разпределянето на водещите позиции в ЕС. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов.

На срещата до конкретно решение не се стигна. Това беше опознавателна среща как ще бъдат разпределени важните позиции в следващия мандат. Основният проблем е дали ще бъде спазена процедурата за водещия кандидат - на ЕНП е Вебер, а на ПЕС - Тимерманс. Има и такива партии, които са против тази процедура. Предстои да видим какво ще решат евролидерите.


Ето какво казаха по-рано днес премиерът Бойко Борисов и председателя на ПЕС Сергей Станишев:
Бойко Борисов - министър-председател: Ние като позиция на ЕНП сме твърдо зад него. Това е нашият шпиценкандидат, за него работихме както и за нашите български евродепутати. Това е решение на партията, ние сме дисциплинирани членове на ЕНП, така че нямаме колебания или други позиции. Ясно и точно.
Сергей Станишев - председател на ПЕС: В тази кампания социалистите представиха най-силния кандидат за председател на ЕК и след дискусиите днес категоричното мнение на премиерите от нашето семейство е, че ние ще настояваме Франс Тимерманс да бъде изпратен за председател на ЕК като човек, който има най-силни качества.
© БГНЕС
В Брюксел започна извънредната среща на върха на ЕС

В Брюксел започна извънредната среща на върха на ЕС

В Брюксел започна извънредната среща на върха на Европейския съюз. Лидерите обсъждат резултатите от евровота и възможностите за определяне на следващи...