НОВИНИ

Без консенсус между Патриотите по спорния закон за горивата

Напрежението между коалиционните партньори в Обединените патриоти се задълбочава. И днес продължиха споровете около законовите промени за производителите и търговците на горивата. Парламентът реши окончателно за търговците на дребно да се изисква уставен капитал и обезпечение от поне 20 000 лева, а за едрите търговци - капитал от 1 милион лева. Според партията на Валери Симеонов, част от текстовете са лобистки.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:15, 11.07.2018
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Патриотите не само останаха разделени по законовите поправки за търговците на горива. Стигна се и до остри думи.

Валери Симеонов - вицепремиер и лидер на НФСБ: В медиите беше отразено, че има споразумение, постигнато по отношение на този законопроект и че сме на едно мнение, което не отговаря на истината. Затова се наложи да дадем опровержение. Ако внимателно проследите изказването на Волен Сидеров и Искрен Веселинов, там не се казва такова нещо.
Волен Сидеров - председател на ПГ на ОП и лидер на Атака: Това, което казах вчера е вярно. Вчера имаше тон, атмосфера на разбирателство и аз ви предадох тази атмосфера. Декларацията на НФСБ я приемам като неколегиално поведение. Какво да говоря след декларация, която ме изобличава в неистина, в лъжа на практика. Това е удар по моята чест и достойнство, очаквам извинение.

Валери Симеонов - вицепремиер и лидер на НФСБ : Няма какво да изчистваме, ние сме три различни партии, по някои въпроси имаме различни позиции и никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме.

Волен Сидеров - председател на ПГ на ОП и лидер на Атака: Няма да позволя някой да ми обяснява как трябва да искам неговото съгласие едва ли не. Няма такова нещо. Това не е казарма и моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели!

Според хората на Валери Симеонов, част от промените създават рискове за дребните търговци на горива.

Валери Симеонов - вицепремиер и лидер на НФСБ: Ние ще сезираме ЕК, тъй като в случая има и нарушаване на европейски директиви. Аз разбирам от друга страна, че главната цел на този закон е борба със сивия сектор, но в случая се получава нещо като заради гангренясал пръст да отрежем ръката.

Според вносителите на промените обаче малките фирми няма да бъдат затруднени.

Емил Димитров - депутат от ОП : Аз съм синя каска, не ме набърквайте. Заради мен скандали в коалиционния съвет не би следвало да има. Всеки, който може да докаже, че има имущество за 20 000, срещу 300 лева всяка банка може да му даде обезпечение.
;

В задочния спор, лидерът на Атака припомни, че и депутати на Валери Симеонов са подписали законовите промени. Според НФСБ, само някои от текстовете били лобистки.

Волен Сидеров: Защо са вносители на тоя закон, който след това техният партиен шеф нарича отвратителен, лобистки.

Валентин Касабов, Обединени патриоти: Ние се подписахме и голяма част от текстовете ги поддържаме. Представете си една торта, тортата е прекрасна, само че едно парче е отровно. Това са взаимоотношенията в едно семейство. Чак толкова драма!

Волен Сидеров: Продължавам да бъда конструктивен, за другите питайте тях. Ако някой иска да разваля тази коалиция, не съм аз.

Валери Симеонов: Ние сме се подписали под програмата за управление за 4-годишен мандат, така че засега нямаме други намерения. Казвам засега.

И така засега напрежението сред Патриотите остава. А гласуването на законовите промени продължава и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представители на малки бензиностанции блокираха ГКПП Капитан Андреево
Представители на малки бензиностанции блокираха ГКПП "Капитан Андреево"
Тръмп вдигна напрежението в НАТО заради бюджета за отбрана на страните от ЕС
Тръмп вдигна напрежението в НАТО заради бюджета за отбрана на страните от ЕС