Напрежението между коалиционните партньори в Обединените патриоти се задълбочава. И днес продължиха споровете около законовите промени за производителите и търговците на горивата. Парламентът реши окончателно за търговците на дребно да се изисква уставен капитал и обезпечение от поне 20 000 лева, а за едрите търговци - капитал от 1 милион лева. Според партията на Валери Симеонов, част от текстовете са лобистки.

Патриотите не само останаха разделени по законовите поправки за търговците на горива. Стигна се и до остри думи.

Валери Симеонов - вицепремиер и лидер на НФСБ: В медиите беше отразено, че има споразумение, постигнато по отношение на този законопроект и че сме на едно мнение, което не отговаря на истината. Затова се наложи да дадем опровержение. Ако внимателно проследите изказването на Волен Сидеров и Искрен Веселинов, там не се казва такова нещо.
Волен Сидеров - председател на ПГ на ОП и лидер на Атака: Това, което казах вчера е вярно. Вчера имаше тон, атмосфера на разбирателство и аз ви предадох тази атмосфера. Декларацията на НФСБ я приемам като неколегиално поведение. Какво да говоря след декларация, която ме изобличава в неистина, в лъжа на практика. Това е удар по моята чест и достойнство, очаквам извинение.

Валери Симеонов - вицепремиер и лидер на НФСБ : Няма какво да изчистваме, ние сме три различни партии, по някои въпроси имаме различни позиции и никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме.

Волен Сидеров - председател на ПГ на ОП и лидер на Атака: Няма да позволя някой да ми обяснява как трябва да искам неговото съгласие едва ли не. Няма такова нещо. Това не е казарма и моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели!

Според хората на Валери Симеонов, част от промените създават рискове за дребните търговци на горива.

Валери Симеонов - вицепремиер и лидер на НФСБ: Ние ще сезираме ЕК, тъй като в случая има и нарушаване на европейски директиви. Аз разбирам от друга страна, че главната цел на този закон е борба със сивия сектор, но в случая се получава нещо като заради гангренясал пръст да отрежем ръката.

Според вносителите на промените обаче малките фирми няма да бъдат затруднени.

Емил Димитров - депутат от ОП : Аз съм синя каска, не ме набърквайте. Заради мен скандали в коалиционния съвет не би следвало да има. Всеки, който може да докаже, че има имущество за 20 000, срещу 300 лева всяка банка може да му даде обезпечение.
Споровете за Закона за горивата между патриотите продължават

Споровете за Закона за горивата между патриотите продължават

Продължават споровете между партньорите в коалицията Обединени патриоти, свързани със закона за горивата. Парламентът днес прие окончателно част от те...

В задочния спор, лидерът на Атака припомни, че и депутати на Валери Симеонов са подписали законовите промени. Според НФСБ, само някои от текстовете били лобистки.

Волен Сидеров: Защо са вносители на тоя закон, който след това техният партиен шеф нарича отвратителен, лобистки.

Валентин Касабов, Обединени патриоти: Ние се подписахме и голяма част от текстовете ги поддържаме. Представете си една торта, тортата е прекрасна, само че едно парче е отровно. Това са взаимоотношенията в едно семейство. Чак толкова драма!

Волен Сидеров: Продължавам да бъда конструктивен, за другите питайте тях. Ако някой иска да разваля тази коалиция, не съм аз.

Валери Симеонов: Ние сме се подписали под програмата за управление за 4-годишен мандат, така че засега нямаме други намерения. Казвам засега.

И така засега напрежението сред Патриотите остава. А гласуването на законовите промени продължава и утре.