НОВИНИ

Без консенсус: Служителите на НИМХ остават на позиция за напускане на БАН

НИМХ категорично отхвърля предложеното решение от страна на БАН "целият бюджет на НИМХ-БАН да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на бюджета да се имат предвид единни за БАН основни заплати по категории". Това решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си и вместо да реши проблемите в НИМХ, допълнително да ги задълбочава. Това се казва в официална позиция на служителите от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН след преговорите с Академията на науките.

без консенсус служителите нимх остават позиция напускане бан
bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 21.08.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

"Научно-приложната, оперативната и експертна дейност в НИМХ ние успяваме да развиваме до сега, въпреки традиционното подценяване на резултатите от нея в БАН. Това прави несъстоятелно твърдението на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата на БАН, ще доведе до нарушаване качеството на тези дейности. Напротив, може само да подобри нашите резултати", категорични са още от НИМХ.

Според тях, това означава демонстрация на неразбиране на проблемите им, която допълнително ги убеждава, че единственият разумен път за нас е напускането на БАН.

"Страхът на ръководните органи на БАН, че напускането на НИМХ от структурата ѝ ще е повод за последващо напускане на други институти е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на "механичното изваждане на Института" с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от Българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН!", категорични са служителите на Института.

;

Според тях, публичното изразяване на подобни "аргументи", манипулиращи общественото мнение, води до мисълта, че НИМХ става заложник на егоистични интереси на група хора, които за да ги постигнат, не подбират средствата.

"Как при това да останем част от БАН? Категорично настояваме Правителството да вземе незабавно решителни мерки за изваждането на НИМХ от БАН", категорични са служителите.

В официалната си позиция, те декларират още, че ще използват всички допустими от закона средства да защитят Института и неговата дейност като българската хидро-метеорологична служба.

Цялата позиция на НИМХ вижте в прикачения файл!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КАТ продължава спецакцията за контрол на пътищата в цялата страна
КАТ продължава спецакцията за контрол на пътищата в цялата страна
Турция с оплакване в Световната търговска организация срещу американските мита
Турция с оплакване в Световната търговска организация срещу американските мита