НОВИНИ

Без машинно гласуване на местния вот: Какви са аргументите?

Трябва ли да отпадне машинното гласуване от местния и парламентарен вот? Управляващите искат отмяна на машинното гласуване, БСП е против. Темата в Сутрешния блок на БНТ коментираха бившите членове на ЦИК проф. Михаил Константинов и Цветозар Томов.

bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 10.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Местният вот е най-сложния вот в България и там Михаил Константинов предполага, че ще има най-тежки проблеми с 6000 машини, както е планувано в момента.

Той смята, че отпадането на машинното гласуване е добра идея, но много внимателно трябва да се прецени изобщо ползата от въвеждането на този вид машинно гласуване.

"Няма да се уморя да повтарям, че точно такова машинно гласуване в Европа в момента няма. Има го в 160 общини белгийски от общо 600, т.е. в 40 на сто от Белгия го има. Така, че тези неща не трябва с лека ръка да се приемат. Имаше тежки неправилни изказванията, че който е против машинното гласуване, е против техническия прогрес и искал да фалшифицира изборите. Това са абсолютно несъстоятелни твърдения", заяви Михаил Константинов.

По думите му отговорността на депутатите е много голяма и трябва да мислят добре какво да правят.

По думите на Цветозар Томов за местните избори машинно гласуване не трябва да има.

"Най-малкото поради причината, че не сме готови да го проведем разумно и няма да можем да го проведем разумно. Ще стане пълна каша", каза Томов.

Според него за десет години са направени "маса глупости с въвеждането на машинното гласуване". Правим едни и същи експерименти от 2009 година и получаваме едни и същи резултати, каза той.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексклузивно за БНТ: Изпълнителният директор на Financial Times
Ексклузивно за БНТ: Изпълнителният директор на Financial Times
Франция въвежда еко такса за самолетните полети
Франция въвежда еко такса за самолетните полети