НОВИНИ

Без нови лифтове, но с по-скъпа полудневна карта стартира ски сезонът на Витоша

И тази година сезонът на Витоша започва без нови лифтове и писти, но за сметка на това с увеличена полудневна карта. Собствениците на съоръженията се надяват новият ски сезон да започне преди Нова година. Засега условията са добри и ако се задържат така, е възможно писта "Витошко лале" да бъде отворена в средата на декември. Повече за предстоящите зимни забавления в репортажа на Карина Караньотова.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
21:15, 29.11.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

От "Витоша ски" все още не се ангажират с точна дата за откриването на ски сезона. Всичко зависи от прогнозата за времето, която за сега работа в полза на любителите на зимните спортове.

Радослав Пеев, началник-сектор "Ски писти и машинен парк" "Витоша ски":

"Правиме сняг вече няколко дни, всеки момент, в който има температури и условията позволяват, ние пускаме оръдията и заснежаваме пистата. Тази година имахе късмет и падна и малко естествен снежец до момента. Надвам се, че ще успеем максимално скоро и бързо да се справим с пистата."

Заради пресния сняг на Витоша не липсват ентусиасти, въпреки че все още не работат съоръженията. Всички се надяват на едно - най-после да има развитие в курорта и да се изгради нова модерна инфраструктура.

Петко, скиор:

"Време е да има подобрения, не може да караме на тия кошници, то разбито всичко и старо."

Миро, скиор:

"Това е едно богатство, което е над София. Няма го никъде това нещо, никоя европейса столица го няма това нещо, тази разруха, тука която е, е тъжна."

В момета се очакава да бъде одобрен и приет новият план за управление на природен парк "Витоша". По думите на директора на парка - Снежана Петрова, процедурата боксува и законови тапи не позволяват развитието на курорта. От Министерството на околната среда и водите обясниха, че документът е над 6000 страници и е връщан за доработка и корекции неколкократно. Все още не ясно кога проектопланът ще бъде разгледан от Специализирания състав на Висшия експертен екологичен съвет към министъра на околната среда и водите. Собствениците на съоръженията от години държат на позицията си, че не искат да подменят сега същшествуващите лифтове, защото са строени без адекватна връзка помежду си. Те искат да модернизират цялостно ски зоната, която заема около 1% от цялата планина.

"По тези трасета е немислимо и няма как да ги направим тези лифове. Трябва да поръчаме същите лифтове, а те са с капацитет 600 души. Това е несериозно."

Въпреки че и тази години софиянци няма да се радват на нови съоръжения и писти, полудневната карта се увеличава от 22 на 26 лв. Увеличението се налага, защото ежегодно се инвестират над 300 000 лв за подръжката на старите съоръжения. Новост ще са и семейните карти, като при тричленно семейство, детето ще кара безплатно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Светлина в мрежата
ДРУГИТЕ новини: Светлина в мрежата
Шарл Азнавур със специално интервю за Панорама
Шарл Азнавур със специално интервю за "Панорама"