Булгур и локум, вместо олио и брашно - това разочарова част от хората, които бяха дошли да получат хранителни продукти в кампанията на БЧК, финансирана с европейски пари. Близо 250 хиляди души от 23 области в страната ще получат хранителни продукти. Без опашки, но все пак със засилен интерес започна раздаването в София.

София

Трапезата на одобрените за социална помощ ще включва 14 продукта, повечето трайни с възможност за съхранение.

Милена Цанова - отговорник на пункт Сточна гара на БЧК: Продуктите виждате ги тук - боб, ориз, консерви има, вафли, бисквити, локум. Така хората са доволни.

За да попаднат в списъка с одобрените за помощ кандидатите са доказали, че през изминалата година са получавали помощи за отопление. Подкрепа има и за инцидентно пострадали при бедствия и аварии от 2012г. насам.

Стефка е първа група инвалид с придружител, сестра ѝ е незряща. Казва, че двете ще изкарат поне два месеца благодарение на пълната чанта с храна.

Стефка Петрова: И тез две кутийки вафли тя си ги яде - закусва си. Медче има малко и така доволни сме. Преди 2014-2015 г. беше по-добре, защото имаше и олио и брашно.

Всички питат защо няма олио,захар и брашно, а вместо това получават по половин килограм булгур. Отговорът:

Милена Цанова - отговорник на пункт Сточна гара на БЧК: Зависи какъв договор е подписан с Червения кръст, по принцип трябваше да има, но няма.

Още в началото на годината от БЧК съобщиха, че олиото и захарта отпадат от списъка с продукти, защото не са подписани договори за доставки. Раздаването на продукти ще продължи до края на месеца.