НОВИНИ

Без подаръци за учителите в учебните заведения във Варна

Родители във Варна недоволстват срещу становище на общинската администрация, което забранява на учителите да приемат цветя и подаръци от своите възпитаници. То беше издадено в началото на февруари и предизвика реакции сред родителите. От Община Варна заявиха, че това са само препоръки, които трябва да бъдат включени в Етичния кодекс на всяко учебно заведение.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Емил Жупов
16:00, 21.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Славка Ненова е сред родителите, които не одобряват препоръките на Общината. Според нея това решение е обидно, нарушава гражданските права на родителите и противоречи на Конституцията. В подкрепа на недоволството си Ненова инициира подписка в интернет, която вече е подписана от близо 160 души.

Славка Ненова – Василева – адвокат: “Смятам, че това трябва да остане наше право и свободен избор, докато в Етичния кодекс не бъде вписано точно правило какво може да бъде подарено.”

От Община Варна заявиха, че становището е постановено след поредния спор между родители във варненско училище.

Лилия Христова – директор на дирекция “Образование и младежки дейности”– Община Варна: “Имахме много жалби от родители, които са притискани от други родители да се събират големи суми по едни или други поводи в образователните институции. Това наложи да препоръчаме взаимоотношенията на тема подаръци да бъдат регламентирани в етичните кодекси на всяка институция.

Препоръките на Общината са всяко учебно заведение да определи финансовата стойност на подаръците, които служителите могат да приемат.

Лилия Христова – директор на дирекция “Образование и младежки дейности”– Община Варна: ”Да бъдат зачетени достойнствата на всички страни - и родители, които имат повече пари, и тези които нямат възможности. И най-важното да бъде запазено достойнството на учителя.”

Във варненското училище “Гео Милев” още през 2016 година са забранили учителите да получават материални подаръци.

Надежда Георгиева –начален учител в училище “Гео Милев”- Варна: “Нашата награда са постиженията на нашите ученици, грамотите, тяхното представяне на олимпиади и състезания.”

Родителите, които са недоволни от становището на Община Варна, твърдят, че е забранено да се подаряват и цветя на учителите. От администрацията са категорични, че никога не е отправяна подобна препоръка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Такси се обърна във Велико Търново, пострадали няма
Такси се обърна във Велико Търново, пострадали няма
Разбиха канал за производство на фалшиви документи
Разбиха канал за производство на фалшиви документи