Трагедията в Иран. Най-малко 540 са жертвите на мощното земетресение, което разлюля страната в неделя. Ранените са повече от 8 хиляди. Без подслон са над 70 хиляди. Днес е ден на траур. Наред с огромната мъка и отчаянието сред хората се надига и гняв.

Тежката техника и спасителните екипи в Керманшах - най-засегнатата от земетресението провинция, работят без почивка, но надеждата да се намерят оцелели вече е минимална. Оцелелите на практика се нуждаят от всичко - вода, храна, медикаменти. В много сериозен проблем се превръща липсата на палатки, нощем температурите падат до нулата.

Местна жителка: Виждате какво стана с домовете ни - напълно разрушени са! Никой не ни помага, няма палатки. Децата ми треперят от студ.

Президентът на Иран Хасан Рохани, посети района и изрази съжаление, че там го е довела огромна трагедия.

Хасан Рохани, президент на Иран: Искам да уверя пострадалите, че правителството ще направи всичко по силите си и възможно най-бързо ще намери решение на проблемите.
© БТА

По време на обиколката му стана ясно, че най-големите поражения са върху здания, строени по специален проект от времето на предишния президент на Иран - Махмуд Ахмадинеджад. Изравнени със земята са най-малко 12 000 жилищни сгради. В 1650 градове и села, в седем иракски провинции сградният фонд е сериозно повреден.

Фирдес Шахбази: Другите сгради край нашата не са пострадали толкова, защото са частно строителство.

Президентът Рохани обеща проверка по случая и допълни, че сметка ще се търси на всички, които не са спазили стандартите за строеж. След земетресението в граничния район между Иран и Ирак са регистрирани най-малко 200 вторични труса. Разчистването на отломките продължава, на място работят военни и представители на десетки международни организации.

Най-малко 530 са вече жертвите при мощното  земетресение в Иран

Най-малко 530 са вече жертвите при мощното земетресение в Иран

Най-малко 530 са вече загиналите, а около 7500 - пострадалите, при мощното земетресение в западната част на Иран, съобщи днес агенция Мехр, цитирана о...