НОВИНИ

Без празнична служба за Коледа в Негушево

Как в едно село останаха без празнична служба за Коледа, защото нямат свещеник. Защо един творец е поел грижата за църквата в софийското село Негушево?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова оператор Стоян Минков
18:34, 25.12.2015
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Казват, че когато камбаните бият, църквата е жива. В ранната утрин на Рождество Михаил отключва портите на селския храм и се заема с ритуалите, които ще го подготвят за първите посетители. Михаил не е свещеник. Той е художник, посветил се на идеята да възроди старата черква на Негушево, която допреди десет години е полуразрушена, ограбена и осквернена.

БНТ: - Имате една почти възрожденска мисия тук?
Михаил Танев: - Нещо такова се получава. Не е въпрос на един човек, не е усилие за един човек, а е въпрос на общност и усилие на повече хора, за да се случват нещата по добрия начин.

Днес църквата е светла и красива заради усилията на цялото село. Хората се завръщат в нея. Коледна служба обаче няма. В Негушево рядко идва свещеник.

Нина: Имаме необходимост. Така е пусто без свещеник. Има хора, които за пръв път влизаха в църква в целия си живот. Плачат, защото не вярват, че се случва, че църквата работи и изглежда по този начин и почват да идват след това.

Каменен кръст от 17-ти век, зазидан в църквата, свързва поколенията.

Михаил Танев: Много важно условия е човек да знае, за да може да се вълнува, за да може да направи връзката. Когато знаеш, че от 1686 година има нещо, трудно е да си представиш, че сега в тия времена ще затриеш нещо, което е оцеляло толкова дълго.

Рождество е. Камбаните отново събират миряните в Негушево. Вярата е жива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помилване по Коледа
Помилване по Коледа
Новините в 100 секунди на 25.12
Новините в 100 секунди на 25.12