Президентът Румен Радев отказа да подпише предложението на ВСС за нов главен прокурор. Основната забележка е, че Иван Гешев е бил единствен кандидат и по този начин при избора не е имало алтернатива. Така процедурата около избора на главен прокурор влиза в нова фаза.

Вижте повече подробности в прякото включване на Иво Никодимов.

Липсата на състезателност в процедурата е основният мотив на президента да не подпише указа за назначаване.

Иван Гешев обаче не е първият единствен кандидат, избран за главен прокурор в историята на България.

Държавният глава определи избора на главен прокурор като засягащ всеки български гражданин, защото, по думите му, функциите на обвинител номер едно имат ключово значение за правосъдието, което е призвано да постига справедливост. Според Румен Радев не трябва да има съмнение, че назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.

Президентът отбеляза, че Конституцията не го задължава да мотивира решението си. Радев припомни, че е очаквал истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор.

Румен Радев, президент на Република България: Издигането на един кандидат отнема от престижа легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи в заемането на висши държавните длъжности. Подходът за издигане на един кандидат беше подкрепен от изпълнителната власт, която в лицето на правосъдния министър отказа да посочи друг кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива.

Според държавния глава следващият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Румен Радев подчерта още, че по Закон становища по кандидатурата могат да дават само неправителствени организации, научните среди и професионалните организации на магистратите и адвокатите.

Румен Радев, президент на Република България: Въпреки това ясно законово положение бяха публикувани множество становища държавни институции, включително от Изпълнителната власт. Като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна и институционална подкрепа.

С аргумента, че изборът на главен прокурор формално е бил публичен, но не и прозрачен, по-рано днес от Съюза на съдиите призоваха президента да откаже назначаването на Иван Гешев на поста.

Колегите им от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите пък защитиха кандидатурата на Иван Гешев като изпратиха писмо до зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова. В него те подчертават, че процедурата е законосъобразна, публична и прозрачна. А атаките срещу кандидата окачествяват като опит за недопустима политическа намеса.

От тук нататък ВСС трябва да насрочи заседание на пленума, на което кандидатурата на Иван Гешев да бъде обсъдена и гласувана, и ако той събере 17 и повече гласа от Съвета, тогава трябва да бъде издаден указ за назначаването му на поста главен прокурор. Ако вота си дадат по малко от 17 магистрати, тогава трябва да започне нова процедура за избор на главен прокурор.

Пред "По света и у нас" Иван Гешев благодари на президента, че е спазил Конституцията и се е произнесъл в разумен срок.

Представителят на ВСС Боян Магдаличнев коментира, че президентът е бил подложен на невероятен външен натиск и тази реакция е била очаквана.