НОВИНИ

Без радикални промени в новия турски кабинет

Интересен политически ден за Турция - първо заседание на правителството след рокадите в Анкара. 9 нови министри, но без промени на ключовите постове и само една жена в министерско кресло - така изглежда кабинетът на новия турски министър-председател Бинали Йълдъръм. "Йълдъръм обяви кабинета на Ердоган" - с тези думи опозиционни медии представиха кабинета.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:24, 25.05.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Без промени са 4 от най-важните министерства - външното, вътрешното, финансовото и правосъдното. В кабинета ще има само една жена на министерски пост - 35-годишната Фатма Каян, тя ще оглави министерството на семейството и социалните политики.

Новото правителство обаче си има и ново мото - повече приятели.

Ще има ли промяна в курса - според новия министър по европейските въпроси - не е задължително, но не е и изключено.

Йомер Челик, министър по европейските въпроси: "Продължаваме да работим по въпроса за членство в ЕС. Искаме да сме част от съюза, но е важно те да премахнат "двойните стандарти", които проявяват при борбата с тероризма. Отношенията на Анкара с Брюксел са важни, но не са единствената ни възможност.

Приоритетите на новия премиер - икономиката, борбата с тероризма и както вече няколко пъти самият Йълдъръм заяви - новата конституция.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: "Трябва да променим конституцията така, че да отговаря на сегашната ситуация. Народът избира своя президент и е редно той да управлява".

Очаква се именно преминаването към президентска република да е първото и най-значимо нещо, което ще направи кабинетът Йълдъръм.

;

В основните министерства няма промени - според политически анализатори този факт говори за едно - основният проблем с предишния кабинет е бил на лична основа, между бившия премиер Давутоглу и президента Ердоган.

Нурсин Атешоглу, политически анализатор: "Ако се вгледате по-внимателно в това, което се случва в Партията на справедливостта и развитието, ще забележите една важна тендеция - те са като семейство, в което няма значение кой кой е, защото последната дума има бащата. В случая - президентът Ердоган. Така че няма особено значение кой ще заеме този или онзи министерски пост".

Според наблюдателите, основните задачи с които ще се заеме правителството са двата въпроса, които не търпят отлагане - конфликтът в Сирия и кюрдският въпрос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съсипана реколта в Русенско
Съсипана реколта в Русенско
Сменят безкръвно сърдечни клапи
Сменят безкръвно сърдечни клапи