В София няма да има референдум за инсталацията за изгаряне на отпадъци. Това решение беше взето, след като три комисии в Столичната община гласуваха против. Причината е, че примерните въпроси противоречат на законодателството - по-точно допитванията до гражданите не могат да бъдат свързани с бюджета. Вносители на доклада за провеждане на референдум са 15 общински съветници от опозиционните партии. Те настояха гражданите да имат пряко участие във взимането на това важно решение.

Общинският съвет още през май одобри тегленето на кредит от 67 млн. евро, за да бъде изградена инсталация за изгаряне на преработен отпадък. Изненадващото е, че повече от половината вносители на референдума са одобрили подробния устройствен план за площадката до "ТЕЦ София".

Радослав Абрашев, Реформаторски блок: Не е много логично човек да гласува по един начин и след това в един момент да вика, дайте гражданите да кажат пак. Общинският съвет ясно е взел решение и трябва да се пристъпи към реализиране на проекта.

Общинските съветници от опозиционните партии поискаха референдум, защото смятат, че решенията за технологията и начина на финансиране на проекта са взети непрозрачно.

Симеон Славчев, общински съветник, Политическа партия 5: Това решение се взима силово, защото ГЕРБ взимат постоянно силови решения с мнозинството. Ето всеки казва да се провеждат местни и национални референдуми, каква по-добра тема от екологията и здравето на столичани.

Според председателя на комисията по екология, трите въпроса са незаконосъобразни, защото Закона за прякото участие на гражданите в управлението не допуска допитвания, свързани с бюджета.

Лорита Радева, председател на комисията по екология, СО: Мотивите, които колегите са изложили, има поредица от данни и твърдения, които аз оспорвам като председател на комисия по околна среда и като човек, който от 2005 г. е ангажиран с управление на отпадъците на територията на града.

Комисията по бюджет и финанси добави и още един аргумент против референдума, а именно, че той ще струва скъпо на столичани - около 1,5 млн.лева.

Отпускат европари за финансиране на завод за отпадъците на София

Отпускат европари за финансиране на завод за отпадъците на София

Днес Министерството на околната среда и водите започна процедурата за отпускане на европари за финансиране на завод за отпадъците на София, както и на...