НОВИНИ

Без резултат: Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с министри

Майките на деца с увреждания напуснаха ядосани срещата с депутати и министри, инициирана от народни предствители от ГЕРБ. Причината - не стана ясно кога трите закона, за които настояват, ще влязат за обсъждане в парламента.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:04, 04.10.2018
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Социалният министър каза, че законът за социалните услуги ще е готов до средата на октомври. Законът за хората с увреждания се преработва, заради забележки от няколко министерства и несъгласие на майките с част от текстовете. Бисер Петков напомни, че в бюджета за следващата година са предвидени 150 милиона повече за хората с увреждания.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Това е значителен, незапомнен ръст в бюджета за тази политика. С 55% спрямо средствата, които за тази година са заделени за политиката по интерграция на хора с увреждания.
Весела Одажиева: Как ще бъдат разпределени тези 150 милиона без реформа, без ясна визия за реформа,.която изобщо и 4 месеца се опитваме да трасираме по някакъв начин чрез 2 закона.
Мая Стоицова: Това, което господин министъра го говори, го слушаме за N-ти път. Не ни се слуша повече. Вие не сте готови за нищо.
;

Социалният министър обясни, че с част от допълнителните средства догодина ще бъде увеличена месечната финансова подкрепа за хората с увреждания. Ангажира се текстовете, за които настояват майките, да се върнат в преработения вариант на закона за хората с увреждания.

Хасан Адемов - председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика в НС: След съгласувателната процедура се оказа,че това, което е прието в работните групи не е съгласувано с отделните министерства. Ами нали Министерството на финансите е имало представители в работната група защо тогава не са били отбелязани тези бележки, които след това предизвикаха напрежение.
Антон Кутев - ПГ на "БСП за България": Аз твърдя,че вие будалкате и лъжете хората, защото не ви излизат сроковете. И най-вероятно ще вкарате 150 милиона просто за да заглушите протестите. И тези 150 милиона няма да отидат където трябва, защото вие не сте подготвили нормативната база.
Светлана Ангелова - ГЕРБ: Щом законопроекта за хората с увреждания влезе в НС да инициираме извънредно заседание - веднага, приоритетно да гледаме закона за хората с увреждания и закона за личната помощ. Бисер Петков - министър на труда и социалната политика С конкретна дата не мога да се ангажирам . Датата ще бъде през месец октовмри възможно най-рано.
;
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: С конкретна дата не мога да се ангажирам. Датата ще бъде през месец октомври възможно най-рано.

Тези думи на министъра станаха повод майките да си тръгнат от срещата. Въпреки призивите на депутатите да продължат диалога те напуснаха залата и се заканиха да протестират ефективно. Заплашиха и с гражданско неподчинение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Ананиев: Предвидили сме над 2,5 млн. лв. за хемодиализа
Кирил Ананиев: Предвидили сме над 2,5 млн. лв. за хемодиализа
Лудогорец загуби в Швейцария с гол в заключителните минути
Лудогорец загуби в Швейцария с гол в заключителните минути