НОВИНИ

Без сериозни нарушения на матурата и външното оценяване на седмокласниците

Днес се проведе матура по български език и литература за 12. клас и националното външно оценяване по български език след 7. клас. Темата за зрелостниците е „Човекът и вярата" върху стихотворението на Никола Вапцаров „Вяра". Седмокласниците писаха преразказ върху откъс от романа на Бранислав Нушич „Седем хайдути и едно магаре". Минимален брой хванати преписвачи и сравнително доволни ученици - това е равносметката.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 21.05.2018
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Един компютър, един бутон и 11 милиона изпитни варианта - матурата по български език и литература за дванайсетокласниците, както всяка година, беше генерирана в 5 сутринта в Министерството на образованието и обявена публично чак след края на изпита, като част от мерките срещу преписването. Приключилите с писането излизаха сравнително доволни.

Рени Кехайова: Много приятно произведение, аз по принцип много харесвам Никола Вапцаров и бях много доволна от темата. Очаквах да е малко по-трудна, но който си беше подготвен, можеше спокойно да си я изкара.
Радостина Кръстанова: Добре беше. Справихме се и на двата модула. Третият, последният, малко ни затрудни. Не очаквахме автора и особено произведението.
Таня Михайлова - заместник-министър на образованието и науката: Що се отнася до самите въпроси и до начина, по който се съставят матурите, те са съпоставими с матурите в предишните години като степен на сложност, като изисквания.

Вариант 2 пък беше изтеглен за учениците от 7 клас. Тест и преразказ от името на неутрален разказвач по откъс от роман на Бранислав Нушич.

Теодора Николова: Цяла година е много голямо подготвянето. Може би последните няколко дни напрежението оказва доста голямо влияние, но всичко зависи от теб в крайна сметка.
;

Оценката от този изпит е възможност за вход и в гимназиите. Седмокласниците, които по една или друга причина не са се явили на Националното външно оценяване, също ще се състезават за класирането в гимназиите.

Таня Михайлова - заместник-министър на образованието и науката: Те ще участват, но с броя на точките, които са от свидетелството по отношение на предметите, които са избрани за балообразуващи. Ако примерно по тези два предмета са с шестици, те ще имат 100 точки.

Общо над 110 000 ученици днес бяха зорко следени от 10 000 квестори. Резултатът - рекордно нисък брой хванати преписвачи отчитат от просветното министерство - едва 12. Те са се опитали да използват мобилен телефон. Резултатите от изпита на седмокласниците ще станат ясни до 6 юни, а тези на дванайсетокласниците до 13 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически престрелки между ГЕРБ и БСП за водата в София
Политически престрелки между ГЕРБ и БСП за водата в София
Българинът, задържан в Марсилия, остава в ареста заради българска присъда
Българинът, задържан в Марсилия, остава в ареста заради българска присъда