НОВИНИ

Без тежки раници за децата: Отпускат 6 млн. лв. за нови шкафчета в училищата

Учениците от първи до седми клас тази година няма да носят тежки раници. В първия учебен ден Коалиционният съвет, след като обсъди кадровите министерски въпроси, реши от бюджета да бъдат отпуснати допълнителни 6 млн. лв. за шкафчета в училищата. В 50 учебни заведения ремонтите още продължават, за някои пътят до училище е почти невъзможен и това постави родители от Кърджалийско пред дилемата дали въобще да пращат децата си да се учат.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:17, 17.09.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В 2400 училища в страната удари първият звънец. Около 60 000 първокласници прекрачиха училищния праг. Те са с 3 000 по- малко от миналата година. Днес просветният министър Красимир Вълчев беше в столичното 120-то училище, където дъщеря му е първокласничка и съобщи новината за допълнителни 6 млн. лв за шкафчета в училищата.

Точно в 9 ч с посрещане на знамето на училището започна тържеството в столичното 120-то основно училище. Най- важни днес бяха тези, които за първи път прекрачват училищния праг. Тази година първокласниците са 91, в четири паралелки.

На откриването на новата учебна година в 120-то училище дойде и просветният министър Красимир Вълчев, тъй като дъщеря му е първокласничка тук. По време на тържеството обаче той беше извикан от премиера Борисов в Министерския съвет. Когато се върна съобщи новината за още средства за ученически шкафчета.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Като пресметнахме колко ще струва закупуването на шкафчета за всички ученици видяхме, че това не е толкова голяма сума. Изпълнението на приходите е добро и можем да финансираме закупуването на шкафчета за всички училища. Може би още тази седмица ще гласуваме постановление, с което ще бъдат предоставени допълнителни средства, малко над 6 милиона.
;

За да се облекчат още повече тежките раници, учениците вече ще могат да учат с таблетите си по учебниците, качени на електронна платформа. И още - между 50 и 100 училища тази година ще имат само електронни дневници. В тези училища познатите ученически бележници също остават в историята.

Цветанка Тонева, директор на 120-то ОУ: Електронният дневник ни спестява доста усилия и смятам, че оттук нататък дигитализацията на българското училище ще върви напред.

И така, с първия звън на училищния звънец, новата учебна година започна за над 680 000 ученици и техните учители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК изпраща по пощата 700 здравни досиета
НЗОК изпраща по пощата 700 здравни досиета
Холандия взе скалпа и на Франция
Холандия взе скалпа и на Франция