НОВИНИ

Запазват цените на парното и топлата вода

Цената на парното и топлата вода ще остане без промяна от началото на следващата година, въпреки че природният газ ще поскъпне с 5%. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той обеща да направи всичко възможно, цените да се задържат непроменени през целия отоплителен сезон. Но какви ще са последствията от поскъпването на природния газ и кога ще се отрази това на топлинната енергия, вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:23, 27.12.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Цената на парното и топлата вода се променя, когато има поскъпване или поевтиняване на природния газ с повече от 5 на сто. В случая увеличението е близко до тази граница и с натрупване от предишното от октомври става общо 7% и това би означавало корекция и при цената на отоплението. Според Комисията за енергийно и водно регулиране обаче все още има резерви в държавната "Булгаргаз", за да не се допуска увеличение.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Те имат надвзет приход и една значителна част от този надвзет приход ние го компенсираме, ако не го направим, това би означавало да ощетяваме потребителите. 5% не е значително увеличение на цената на природния газ.

Срещу тези сметки обаче се обявиха от най-голямата топлофикация у нас - тази в София.

Васил Тренев, зам.-директор на Топлофикация София: От 1 октомври цената на газта тръгна малко нагоре, сега ще тръгне още повече нагоре, което на Топлофикация София не позволява да покрие годишните приходи. Още повече Топлофикация-София е голям длъжник на "Булгаргаз" и това не позволява на Топлофикация-София да погасява задълженията си към "Булгаргаз".

От дружеството са изчислили, че е необходимо увеличение на цените на парното от 1 януари с между 2 и 3%,за да не продължат да трупат загуби.

От държавната "Булгаргаз" също обявиха, че ще понесат загуби при това сериозни, ако не получат исканото увеличение от 14%. Според дружеството не е правилно да бъде намалена цената им с 22,50 лева на 1000 куб. метра както предвижда регулатора.

Иван Иванов, "Булгаргаз": Това на практика ще формира една загуба от 24 млн. лева за "Булгаргаз" още през първото тримесечие.

Към сумата от 24 млн. лева Иванов добави още 10 млн. лева загуба заради неизгодният курс долар-лев и 2,7 млн. лева загуба заради предоставянето на услугата обществена доставка. Окончателно решение за цените ще бъде взето на 30 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали изпочупиха автобусни спирки във Варна
Вандали изпочупиха автобусни спирки във Варна
Безработни помагат в Хитрино
Безработни помагат в Хитрино