НОВИНИ

Без винетка по Северната скоростна тангента в София

Без винетка по Северната скоростна тангента в София. Това стана ясно след извънредна среща при премиера Бойко Борисов с председателя на АПИ Светослав Глосов, регионалният министър Петя Аврамова и министри от кабинета. До това решение се стигна, след като жителите на северните софийски квартали изразиха остро недоволство срещу заплащането за преминаване по пътя. Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на премиера, че е приел аргументите на Общината да не е необходима винетка за тангентата.

Александър Марков
от Александър Марков
18:04, 02.01.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Независимо от логиката, че който шофира повече, трябва да плаща повече, по Северната тангента няма да има винетки, обяви премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Както Южната дъга е в рамките на града, така и Северната тангента също е в рамките на града и тя е правена, повтарям, да им е по-удобно на хората. Така че съм разпоредил да си преправят плановете и съответно така както са отчитали досега винетната система, така да продължи и през 2019 година.

Премиерът подчерта, че изградените от правителството магистрали и тангенти се поддържат и почистват по-трудно, отколкото двулентовите пътища при управлението на БСП, а след като Националното сдружение на общините искат пътищата да са общински, да направят, така че да си ги поемат и поддържат, настоя още Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Държавата е вложила над 200-300 милиона сигурно в тези тангенти, подарява ги на общините, те да си ги поддържат, защото сега кметовете за съжаление все от ГЕРБ им е много лесно да казват - държавата. Хубаво, държавата ги построи, поддръжката сега пак държавата да го прави. Да де, ама сега държавата е на всички граждани на България.

АПИ и регионалното министерство сега се опитват да поддържат и почистват над 500 км. магистрали в страната - с по 6 платна, с разходи, колкото за две. Има разлика - и тя е в пъти, обяви Борисов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на премиера, а АПИ и Общината сформираха съвместна работна група.

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите, Столична община: Разбрахме се в срок до 25 януари работна група с представители на двете институции да работи по детайлите и по оформяне правната страна на решението. Разчитам на добра кооперация, както винаги досега, с АПИ и се надявам в скоро време да постигнем резултати.

Междувременно шофьори сигнализираха, че имат проблеми с купуването на електронни винетки от терминалите за самотаксуване.

Пожелах си да си купя винетка, нали, казаха, че по бензиностанции, нали в пощата ходих, нямаше. Казват трябвало да ходите, от бензиностанциите ми съобщават, че имало някакви си специални агенции и там дават винетки.

Според АПИ въпреки сигналите системата за продажби не се е сринала.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: До няколко дни ще могат да закупуват и в бензиностанции, така както досега са закупували на каса. И в ОПУ-та пак на каса.

В края на януари се очаква най-големият бум на купуване на винетки, защото тогава изтичат повечето годишни стикери от 2018-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив се подготвя за Европейска столица на културата
Пловдив се подготвя за Европейска столица на културата
Григор Димитров ще играе срещу Нишикори на четвъртфинал в Бризбейн
Григор Димитров ще играе срещу Нишикори на четвъртфинал в Бризбейн