НОВИНИ

Без вода с дни в пернишки квартал, жителите заплашват с блокада на пътя с Гърция

Жителите на пернишкия квартал "Църква" са в протестна готовност. Те се оплакват, че във високите части на квартала режимът не се спазва и няма вода по няколко дни. Хората заплашват да блокират пътя за Гърция, ако не се намери решение на проблема.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:17, 09.12.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Александър има 2 деца. В дома му водата идва веднъж на 2-3 дни за кратко. Мъжът е принуден всеки ден да ходи до близките села, за да набавя вода за семейството си.

Александър Стойков: И си носим за тоалетна, за миене на чинии. Къпем се в квартал "Изток" при роднини. Не съм сигурен, че е 21-ви век за нас тука.

В ситуацията на Александър са над хиляда жители на квартал "Църква", които живеят във високите части. Хората за втори ден се събраха на протест.

Ани Деветакова: Хората тук се молят за режим. Искаме да знаем кога ще има вода, кога няма да има вода. Има хора, които 10-11 дни нямат вода.
Влади Стоилов: Стоим часове, дни без вода и не виждаме една водоноска. ВиК Перник имало само 4 водоноски, а ние сме 100 хиляди град.

Хората твърдят, че помпите от язовир "Студена", които захранват квартала, не се пускат.

Радослав Динев, кмет на квартал "Църква": Те ни лъжеха от ВиК, че са пуснали помпите и че трябвало да има вода. Ясно са се уплашили, че голяма част от Перник ще остане без вода. За това ние сме нещо като изкупителна жертва.

Сходни проблеми имат и част от живеещите в Батановци. На заседание на акционерите на ВиК-Перник проблемът не е обсъждан.

Огнян Деведжиев: Имаше 2 точки. Освобождава управителя и втора точка назначава нов управител - временно.

Новият управител на дружеството е Илиян Илиев, който доскоро беше шеф на ВиК- Шумен. Той е избран от представителя на държавата, която притежава 51%.

Пламен Алексиев, кмет на Радомир: При нас решението е, че трябва да го изслушаме, трябва да видим неговата концепция какво представлява и физически и юридически.

Очаква се новият управител да встъпи в длъжност следващата седмица. От Здравната инспекция в Перник увериха, че всеки ден вземат проби и за качеството на водата в Перник.

Явор Чаушпев, РЗИ-Перник: Няма отклонения, които да тревожат гражданите на община Перник.

Училищата и детските градини в града имат достатъчно запаси от минерална вода, твърдят от здравната инспекция в Перник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По данни на КНСБ: Сивият сектор заема 21% от икономиката у нас
По данни на КНСБ: Сивият сектор заема 21% от икономиката у нас
Опасно мръсен въздух в столицата и днес
Опасно мръсен въздух в столицата и днес