НОВИНИ

Без явен победител на изборите в Молдова

Молдова между Изтока и Запада - на парламентарните избори нито една партия не си осигури необходимите за мнозинство гласове. А според Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, вотът е помрачен от "сериозни признаци за купуване на гласове". Кой ще влезе в молдовския парламент и какви са възможностите за коалиционно правителство - вижте в репортажа на Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:45, 25.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Неокончателните данни сочат, че с най-много гласове е проруската Социалистическа партия на президента Игор Додон. За нея са гласували малко на 30% от избирателите.

На второ място, с около 26 на сто от вота, се нарежда проЗападно ориентираната коалиция "Сега", в която влизат Партия на действието и солидарността и "Платформа за достойнство и истина".

За управлявалата до момента Демократическа партия са гласували близо 24% от молдовците, което я нарежда на трето място.

Сметките показват, че нито една от формациите няма да има мнозинство в парламента със 101 места. Обикновените граждани приемат резултатите със смесени чувства.

Йон: Животът тук е поредица от неприятности, всичко поскъпва! Чакаме нашите политици да направят нещо по въпроса. Социалисти, демократи, консерватори - няма значение какви са.

Дан: Малко млади хора гласуваха, но дори и така, резултатът не е толкова лош. Надявам се нещо да се промени към по-добро.

Според политолозите - резултатът е очакван.

Влад Турчану, политолог: Резултатът беше предизвестен, защото видяхме действия, които попречиха на шансовете на опозицията - независимо дали и какви бяха те.

А международните наблюдатели приветстваха наличието на реална конкуренция, но изразиха опасения, че е възможно да имало купуване на гласове и натиск върху избиратели.

Прогнозите са, че Молдова ще влезе в спирала на дълги преговори за съставяне на коалиция и не е изключено да се стигне до нови избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпадането на смяната на времето остава за 2020 г.
Отпадането на смяната на времето остава за 2020 г.
Промени в ГПК ще защитават правата на длъжниците на банки
Промени в ГПК ще защитават правата на длъжниците на банки