НОВИНИ

"Безбог" спечели голямата награда на 21-ия "София филм фест"

"Безбог" на Ралица Петрова спечели голямата награда "София - град на киното" на 21-ия "София филм фест". Росица Вълканова е продуцент от българска страна на филма, копродукция с Дания и Франция. Наградата включва и парична премия от 7000 евро. "Безбог" е отличен също за най-добър български игрален филм.

bnt avatar logo
от БТА
22:02, 18.03.2017
Чете се за: 01:03 мин.
Още
безбог спечели голямата награда софия филм фест

"Джеймисън" за най-добър български късометражен филм - статуетка и 6000 евро, заслужи "Дрехи" на Веселин Бойдев. С почетен диплом - Special Mention, беше отбелязан "Пътуваща страна" на Весела Данчева и Иван Богданов.

Наградите бяха връчени тази вечер в зала 1 на НДК.

"Слава" (България) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов взе наградата на "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм и наградата на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс. Почетният диплом - Special Mention, е за "Тъмносветло" (Турция-Германия-Полша-Франция) на Йешим Устаоглу.

Наградата за най-добър документален филм - статуетка и 1000 евро, е за "Буря" (Мексико) на Татяна Хуезо. Почетен диплом - Special Mention, беше даден на "Пустиняци" (България) на Цветан Драгнев.

"Лидл - Наградата на публиката" за най-добър чуждестранен филм на 21-ия СФФ спечели "Sing Street" /Ирландия-Великобритания-САЩ/ на Джон Карни, а за най-добър български филм - "Асансьор за пациенти" на Иглика Трифонова.

Наградата за режисура е присъдена на Нана Еквтимишвили и Симон Грос за "Моето щастливо семейство" (копродукция на Германия, Грузия и Франция).

Специалната награда на журито е за "Последното семейство" (Полша) на Ян Матушински.

Журито връчи почетен диплом - Special Mention, на актрисата Миа Петричевич за "Стига си ми гледал в чинията", копродукция на Хърватия и Дания.

С Наградата на София за изключителен принос в развитието на киноизкуството на церемонията беше удостоена полската режисьорка Агнешка Холанд.

Наградата на ФИПРЕССИ спечели "Реквием за госпожа Й" (Сърбия-България-Македония)

на Боян Вулетич.

Младежкото жури на СФФ определи за най-добър филм от конкурсната програма "Блокът на младоженците" (Великобритания-Турция) на Илкер Савашкурт.

На 21-ия СФФ бяха представени 170 филма от 55 държави на пет континента. На 14-ото издание на "София мийтингс" бяха селектирани за участие 33 проекта и бяха представени 60 български и регионални филма. Над 300 гости от цял свят посетиха фестивала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят от летище Орли крещял, че иска да умре за Аллах
Нападателят от летище "Орли" крещял, че иска да умре за Аллах
Натрапник е бил задържан близо до Белия дом
Натрапник е бил задържан близо до Белия дом