Бездомникът Любомир Данчев, който беше осъден на 4 години затвор за палежа на Тютюневите складове в Пловдив, иска да бъде оправдан изцяло. Жалбата му се гледа днес от Окръжния съд. Данчев твърди, че невинен и по време на пожара не е бил в сградата.

Пловдив

Преди началото на заседанието адвокатът на Данчев Стефан Левашки, който е председател на Адвокатската колегия в Пловдив, отново изрази съмнение, че от една незагасена цигара може да се разрази толкова мащабен пожар.

Според обвинението обаче, именно това е причината за стихията, която унищожи тютюневите складове в Пловдив, а в момента за зоната, в която се намират Тютюневите складове, се изработват нови правила. Националният институт за недвижимо културно наследство и община Пловдив предвиждат определянето на нова зона, свързана с индустриалното наследство. Част от сградите ще бъдат с актуализиран статут, а други ще бъдат предложени за обявяване на паметници на културата.

Собствениците на изгорелите тютюневи складове вече за внесли и документация за възстановяване.

Kрасимир Тодоров, и.д. на НИНКН:
За част от сградите има влезли устройствени планове, има проекти, които са внесени за фасадна реставрация, за укрепване. Има и предложения за адаптация, които разглеждаме.

"Има ли опасност обаче и там една сутрин да се събудим и да се види, че статутът е премахнат?"

Kрасимир Тодоров, и.д. на НИНКН:
"Не, няма опасност."